Creative Commons CC0
FOTO: Creative Commons CC0

BISERI MAKEDONIJE I TIRANA
SKOPJE – OHRID – SVETI NAUM – TIRANA
4 dana autobusom
05.- 08.10. 2018.

0. dan: 04.10.2018. Polazak u kasnijim večernjim satima, prema dole navedenom rasporedu.

1. dan: 05.10.2018. POLAZAK: VUKOVAR – OSIJEK – ĐAKOVO//SKOPJE – OHRID
Polazak u ranim jutarnjim satima (odmah iza ponoći ili prethodnog dana u kasnijim večernjim satima). Vožnja u pravcu Beograda i Niša do SKOPJA. Dolazak u Skopje u ranijim prijepodnevnim satima. Razgled kulturno povijesnih znamenitosti glavnog grada Makedonije: obilazak zidina tvrđave Kala pored Mustafa Pašine Džamije, crkva Sv. Spasa, specifična i po svom izgledu (jednim dijelom ukopana u zemlju) i po svojoj povijesti. Šetnja kroz staru Čaršiju, posjet Kapan Anu, koji je izgrađen kao prenoćište za trgovačke putnike u 15. stoljeću. Prolazak pokraj Daut Pašin Amama, starog turskog kupališta, danas Nacionalne Galerije, preko Kamenog mosta, simbola Skopja iz 6. stoljeća i Glavnog trga i dolazak do spomenika i spomen kuće Majke Tereze, gdje se danas nalazi spomen galerija. Razgled završava kod nekadašnje stare željeznice, koja je danas Gradski muzej (razgled izvana). Slobodno vrijeme za kavu, te nastavak putovanja u pravcu OHRIDA. Dolazak u kasnijim poslijepodnevnim satima. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

2. dan: 06.10.2018. OHRID – SVETI NAUM
Doručak. Razgled kulturno povijesnih znamenitosti OHRIDA, vodećeg ljetovališta i velikog turističkog centra Makedonije, smještenog na sjeveroistočnom dijelu istoimenog jezera: Samuilova utvrda, razgled starog dijela grada; Gornja i Donja vrata, crkva Sv. Sofije iz 11. stoljeća, samostan Bogorodice Perivlepte iz 13. stoljeća, tipična makedonska kuća, Sveti Jovan Kaneo iz 13. stoljeća, antički Amfiteatar, Biljanini izvori… Slobodno vrijeme za odmor i vlastite sadržaje. Preporučujemo kupnju svjetski poznatih ohridskih bisera koji se po tradicionalnoj recepturi rade samo uz Ohridsko jezero od ribe plašice.
Poslijepodne izlet do samostana SVETOG NAUMA, koji je udaljen 29 kilometara od Ohrida. Posjet samostanu Sv. Nauma iz 9. stoljeća, smještenom iznad Ohridskog jezera i izvora rijeke Drim. Iz dvorišta samostana puca prekrasan pogled na Albaniju i veliko Ohridsko jezero. Posebno su impresivne scene iz života Sv. Nauma i njegovih čuda koje se nalaze iznad njegove grobnice. Legenda kaže da svi oni koji su čistog srca mogu čuti kucanje njegova srca ako naslone glavu na grob.
Večera u tipičnom nacionalnom restoranu. Prilika da zaplešete uz tipičnu makedonsku glazbu. Uživajte! Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan: 07.10.2018. OHRID – TIRANA – STRUGA
Doručak, te odlazak na cjelodnevni izlet u glavni grad Albanije – TIRANU (udaljen od Ohrida oko 130 km): Skenderbegov trg s Ethem-begovom džamijom, Sahat kula, zgrada opera, šetnja glavnom gradskom avenijiom pored palače vlade i parlamenta, predsjedničke palače, Piramide, odlazak do Trga Majke Tereze….Slobodno vrijeme za individualne sadržaje. U koliko vas zanima, predlažemo posjet Nacionalnom muzeju u kojem je predstavljena povijest Albanije i arheološki ostaci lokaliteta diljem države. Slobodno vrijeme do povratka za Ohrid. U koliko nam vrijeme dozvoli, zaustavit ćemo se u STRUGI, gradu poezije. Večera, noćenje.

4. dan: 08.10.2018. OHRID – POVRATAK//ĐAKOVO – OSIJEK – VUKOVAR
Doručak. Vrijeme za kavicu, zadnji shoping, a zatim napuštanje OHRIDA i odlazak u smjeru Skopja, te dalje do naših kuća sa usputnim pauzama.
Dolazak se predviđa u kasnijim večernjim satima.