Advent u Varšavi
FOTO: CC0

ADVENT U VARŠAVI

Stručni lokalni vodiča za razgled Varšave

Polasci iz Vukovara, Vinkovaca, Đakova i Osijeka

3 dana autobusom

13.12.-15.12.2019.

0. dan: Četvrtak, 12.12.2019. – POLAZAK//Vukovar/Vinkovci/Đakovo/Osijek
Sastanak i polazak putnika u večernjim satima (20 h Vukovar, autobusni kolodvor, 21:30 h Vinkovci, parkiralište hotela Slavonija, 22:20 h Osijek, parkiralište trgovine Spar/Sjenjak) sa dogovorenog mjesta. Noćna vožnja turističkim autobusom sa usputnim zaustavljanjima i odmorima…

1. dan: Petak, 13.12.2018. – Varšava
Vožnja kroz Mađarsku, Slovačku i Poljsku do VARŠAVE – po dolasku u podnevnim satima panoramski razgled grada. Proći ćemo pored Varšavskog muzeja ustanka te ćemo se voziti blizu granica nekadašnjeg varšavskog geta – Vidjeti ćemo zgradu koja je građena po uzoru na moskovske „ Staljinke „ – Palaču kulture, najviša zgrada u Varšavi, glavnu varšavsku aveniju i ulicu Aleje Jerozolimskie, zgrada Nacionalne Opere – Trg Piłsudski – Ogród Saski, najljepši i najstariji park Varšave.
Odlazak u hotel 3* i smještaj u sobe. Kraće slobodno vrijeme za okrjepu. Javnim gradskim prijevozom/ ili pješke odlazimo u razgled starog dijela Varšave uz pratnju vodiča: Predsjenička palača – glavna gradska šetnica Krakowskie Przedmieście, mjesto gdje se nalaze mnoge crkve, neoklasicističke palače i spomenici – Grob neznanog Junaka na trgu Piłsudski, te idemo u Starego Miasto – Stari grad Varšava – dio grada koji je nakon što je potpuno razrušen u drugom svjetskom ratu renoviran u izvornom obliku te je danas pod zaštitom UNESCO-a – Kraljevska ruta sa kraljevskim dvorcem Zamek Krolewski na trgu Plac Zamkowy – Sigmundov stup – 22 metra visok najstariji najviši necrkveni spomenik u Varšavi podignut 1644. godine u čast vladara koji je 1596. godine premjestio prijestolnicu iz Krakova u Varšavu, čime je Varšava postala glavni grad Poljske, a gdje se nalazi prekrasan vidikovac s kojeg možete vidjeti rijeku Wi novoizgrađeni stadion koji je otvorio Europsko Prvenstvo 2012. godine. Potom idemo prema starogradskoj tržnici Rynek Starego Miasta, najbolje mjesto za doživjeti pravu varšavsku atmosferu i život – kip Syrenka Warszawska ( sirena varšavska ), simbol Varšave – Bazylika sw. Jana Chrzciciela ( katedrala sv. Ivana Krstitelja ) – Muzej Marie Curie, poznate poljske nobelovke – Barbakan Warszawski – ulaz u stari grad Varšavu te zidine koje okružuju stari grad – Pomnik Małego Powstańca, spomenik djeci koja su sudjelovala u bitci za Varšavu – Nowe Miasto, novi dio starog grada. Slobodno vrijeme za ručak i uživanje u Varšavi.
Poslijepodne po želji putnika, odlazak javnim prijevozom do četvrti Praga smještene na desnoj obali rijeke Wisle koja je u povijesti bila zaseban grad. Danas je ovaj dio grada četvrt u kojoj se okupljaju umjetnici. Ovdje se nalaze brojne galerije, kazališta i klubovi. Stare građevine su pretvorene u kulturne centre, kina, pubove i galerije. Ovo je jedan od rijetkih dijelova Varšave netaknutih ratom te se ovdje nalaze i stare šarmantne ulice i građevine iz predratnog perioda, a ovdje je sniman i poznati film Pijanist (ukoliko ne bude vremena ovaj dio razgleda može biti prebačen za dan kasnije). Razgled kvarta uz pratnju vodiča. Navečer večernji izlazak u neki od mnogobrojnih restorana. Noćenje.

2. dan: Subota, 14.12.2019. – Varšava
Doručak. Uz pratnju vodiča nastavak razgledavanja grada. Slijedi tura tzv. „Židovska Varšava“. Otići ćemo u obilazak Židovskog dijela Varšave – ulica Prozna – jedna od rijetkih ulica u kojoj su još uvijek izvorne zgrade – Koncentracijski kamp i muzej Pawiak – Muzej Poljskih židova – Spomenik herojima geta – Prekrasni park Ogród Krasińskich gdje su bile granice geta. Poslijepodne preporučamo odlazak prekrasan kraljevski park Łazienkowski u kojem se nalazi spomenik Fredericu Chopinu te prekrasna palača na jezeru. Također sugeriramo i Wilanów gdje možete vidjeti palaču Pałac w Wilanowie – bivšu rezidenciju kralja Ivana III. Sobjeskog sa prekrasnom baroknom arhitekturomi i svojim jedinstvenim engleskim vrtom. Preporučamo i odlazak u neki od mnogobrojnih muzeja: Muzej Frederica Chopina, Muzej Nikole Kopernika, Muzej Ustanka, Muzej Prage…Slobodno vrijeme za šetnju i shopping te uživanje u blagdanskoj Varšavi. Noćenje.

3. dan: Nedjelja, 15.12.2019. – Varšava/Osijek/Đakovo/Vinkovci/Vukovar//POVRATAK
Doručak. Nakon doručka odjava iz hotela i polazak. Vožnja turistčkim autobusom sa usputnim odmorima i zaustavljanjima. Očekivani povratak u kasnim večernjim satima.

Opći uvjeti putovanja

Slična putovanja:

Advent u Beču     Advent u Budimpešti     Advent u Pragu     Advent u Beču i Bratislavi     Advent u Pragu, Dresdenu i Brnu

Advent Salzburg, Munchen , Innsbruck     Advent Klagenfurt, Bled, Ljubljana     Nova Godina u Bugarskoj