CC0
FOTO: CC0

COMINO – otok tirkiznih dubina

Let: nedjeljom iz Zagreba, ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom iz Trevisa, ponedjeljkom i petkom iz Budimpešte (Air Malta i Ryanair)

Cijene uključuju: odabrani smještaj, zračni prijevoz, zračne i sigurnosne pristojbe, pomoć na aerodromima (Ljubljana, Maribor), predstavnika na matičnom odredištu, sve potrebne transfere, prijevoz brodom, mogući zamjenski smještaj, osiguranje od nezgode, troškove organizacije i prodaje.
Obavezno plaćanje boravišne pristojbe na licu mjesta. Mogućnost neobvezatne nadoplate za zdravstveno osiguranje samo 1 € po osobi po tjednu i osiguranje od rizika otkaza samo 2,96%. Cijene ne uključuju posebne nove eco takse, koje iznose 0,50 € po osobi/po danu, te se u skladu s malteškim zakonima plaćaju na licu mjesta!

Otočić površine samo 3,5 km2 nalazi se između Malte i Goza, te je potpuno nenaseljen. Pravi je raj za ronioce, izletnike i fotografe. Budući da otok nema urbanih naselja, te je naravno bez vozila, a šetajući po njemu možete bez teškoća razaznati i mirise različitih biljaka.

Ime je dobio po kimu koji je nekoć cvjetao na otoku. Spominje se još u antici. U srednjem vijeku su zatvorenici obrađivali otok, te su uzgajali divlji timijan. Malteškim vitezovima otok je služio kao odmorište, a pirati su koristili brojne pećine za skrovišta.

Na otoku se nalazi utvrda do koje se možete i prošetati. Utvrdu su izgradili malteški vitezovi, naime iz nje su mogli promatrati okolicu, te se tako lakše braniti pred napadima pirata. Upućivali su signale na obližnje otoke Maltu i Gozo tako da su stanovnici mogli pripremiti obranu. Utvrdu i njenu okolicu upotrijebili su i na snimanju filma „Grof Monte Cristo“.

Najomiljeniji dio otoka je Plava laguna s predivnim zaljevom kojega dnevno obilaze izletnici s Malte i Goza. Čisto more i pjeskovito dno tvore predivne nijanse plavo – zelene boje.

Pristup: Između Malte (Cirkewwa) i Comina vozi brod tri puta dnevno (plovidba traje otprilike 25 min). Između Goza (Mgarr) i Comina vozi brod šest puta dnevno (plovidba traje približno 20 min).

Hotel COMINO
Official cat.: ***
Usluge: all inclusive, polupansion

Pretraživanje: www.cominohotel.com

Jedini hotel na otoku Comino sastoji se od glavnog dijela, koji se nalazi u zaljevu San Niklaw i od bungalova, koji se nalaze u 800 m udaljenom zaljevu Santa Maria.

Položaj: Jedini hotel na otoku Comino sastoji se od glavnog dijela, koji se nalazi u zaljevu San Niklaw i od bungalova, koji se nalaze u 800 m udaljenom zaljevu Santa Maria. Između glavnog dijela i bungalova vozi hotelski minibus. Tik uz glavni dio nalazi se manja pješčana plaža, a u neposrednoj blizini bungalova je manja kamenita plaža. Do poznate Plave lagune ima 600 m, odnosno 1400 m.
Ponuda: Hotel s 95 soba i 46 bungalova ima prijemnu dvoranu s recepcijom, mogućnošću najma sefa i WiFi-jem, internet kutak, bar, glavni restoran, dva bazena s morskom vodom s odvojenim dijelom za djecu, terase za sunčanje u glavnom dijelu, te dodatnu blagovaonicu za doručak, bazen s morskom vodom i terasu za sunčanje kod bungalova. Besplatne ležaljke i suncobrani uz bazen i na plaži. Za sport i rekreaciju gostima su na raspolaganju boćanje i stolni tenis, a uz nadoplatu i ronjenje, surfanje, skijanje na vodi, te tri teniska terena.
All inclusive: Doručak od 07.30 do 10.00, ručak od 12.30 do 14.30 i večera od 18.00 do 20.45 sati. Razne zakuske od 10.00 do 18.00 sati. Popodnevni čaj od 16.30 do 17.30 sati. Lokalna alkoholna i bezalkoholna pića od 10.00 do 23.30 sati.
Smještaj: Standardne sobe u glavnoj zgradi imaju kupaonicu s tušem ili kadom, WC, sušilo za kosu, klima uređaj sa samostalnim podešavanjem, telefon, TV, minibar i balkon. Sobe u bungalovima su istovjetno opremljene, samo što su prostranije i imaju terasu.
Obroci: Obogaćen kontinentalni buffet doručak, buffet ručak i večera.

Cijena: od 4.428,00 kn po osobi (cijena ovisi o datumu, vrsti sobe, vrsti pansiona, broju osoba i broju dana)