FOTO: CC0

DJERBA – bajkoviti otok Orijenta

Let: srijedom iz Ljubljane (Tunisair)

Cijene uključuju: odabrani smještaj, zračni prijevoz, zračne i sigurnosne pristojbe, pomoć na aerodromima (Ljubljana, Maribor), predstavnika, transfer od/do zračne luke, osiguranje od nezgode, troškove organizacije i prodaje. Mogućnost neobvezatne nadoplate za zdravstveno osiguranje samo 1 € po osobi po tjednu i osiguranje od rizika otkaza samo 2,96%.

Započnimo legendom. Nekoć življaše Odisej koji se na svojem putovanju do Troje zaustavio na tada još nepoznatom, čudesnom otoku i ispio tajnoviti lotusov napitak. Taj slasni plod s medenim okusom bio je tako opojan Odiseju i njegovim suputnicima da je prouzročio potpuno blaženstvo, zbog čega su svi zaboravili na povratak domovini, svojim obiteljima i prijateljima. Još i danas Djerbu možemo nazvati „otok zaborava“, jer mnogo suvremenih turista, isto kao i Odisej, na tom gostoprimljivom otoku zaboravi na svakodnevicu, te se vrlo lako prepušta zavodljivim čarima Orijenta, iako još ne uspijevaju otkriti tajnu lotusovog napitka.

Sve prirodne ljepote i blagodati, kilometri predivnih pješčanih plaža i privlačnost pustinjskog krajolika pridonose popularnosti otoka. Sustavi navodnjavanja omogućavaju plodnost, tako da na otoku raste tisuće palmi i maslina, neke upravo zavidne starosti. Nerijetko ćemo se sresti i s imenom „otok tisuća palmi“, iako samo ime otoka nema veze s tim. Otoku su ime dali još stari Rimljani nazvavši ga Jerba, a njihova najznačajnija ostavština je rimski nasip. Od tih vremena mnogo toga se promijenilo, Djerba je pala u ruke Arapima, a u međuvremenu još i nekim zloglasnim piratima kao što su braća Barbarossa i pirat Dragut. Međutim, na stanovništvo to nije ostavilo dublje tragove, već su se nastavili baviti onim što im je najbolje išlo od ruke – trgovinom. Već u šezdesetim godinama prošlog stoljeća okrenuli su se turizmu. Većinom su izrazito gostoprimljivi ljudi, pravi poligloti, koji će vrlo lako usvojiti i pokoju hrvatsku riječ. Za njih je na prvom mjestu obitelj. Obiteljska slavlja ovdje su još uvijek velik i značajan događaj, te upravo na takvim slavljima, odjeveni u živopisnu tradicionalnu odjeću, lokalni stanovnici se međusobno druže i po nekoliko dana. Možda će vas iznenaditi, ali u ovoj arapskoj državi ne žive samo muslimani. Naći ćete i manje židovske zajednice, prije svega u dva naselja: Hara Segira i Hara Kebira, u prijevodu mali i veliki geto. Židovi s Djerbe pripadaju jednoj od najstarijih židovskih zajednica na svijetu i tvrde da to područje naseljavaju još od babilonskih vremena. Njihovu sinagogu La Ghriba vrijedi posjetiti, a ako bude prilike vidjet ćete i rabina u molitvi.

Vrlo autentičan izgled krajolika na Djerbi oblikuju raštrkana obiteljska imanja koja nazivaju menzel. Unutar kuće naći ćemo svojevrsno dvorište ili patio, gdje su se gazdarica i ostale žene okupljale pri svakodnevnim poslovima, te međusobno razmjenjivale različite orijentalne pripovijesti. Zaista bajkovita zemlja! Gradnjom hotela čiji izgled poput blještavih bisera razasutih po otočkim plažama podsjeća na bajku iz 1001 noći, upotpunili su i istaknuli čarobni izgled otoka. Mještani su se držali zakona, te su sve hotele gradili najviše do tri kata, a isto tako hoteli moraju sačuvati i arapsko – maurski stil. Upravo ta, razbacana obiteljska imanja, doprinose činjenici da na cijelom otoku, osim glavnog grada Houmt Souka, gotovo niti jedno mjesto ne možemo nazvati gradom. Zato je Houmt Souk vrlo živahna prijestolnica otoka, gdje se turisti najviše oduševljavaju tržnicom po kojoj je grad i dobio ime („souk“ znači tržnica). U svakom slučaju, nemojte propustiti vrevu tržnice sajmenim danima, ponedjeljkom i četvrtkom. Prošetajte vrevom tržnice i iskušajte se u karakterističnom orijentalnom umijeću cjenjkanja.

Oduševit će vas i obilazak slikovitog mjesta Guellale, središta lončarstva na Mediteranu poznatog još od antičkih vremena. Obrtnici ovdje izrađuju keramiku punu čudesnih geometrijskih uzoraka i orijentalnih motiva nadopunjenih kaligrafijom – slikovitim arapskim pismom.

Skrivene od pogleda neće ostati ni mnoge džamije koje nalazimo posvuda na otoku, a u kojima su se ljudi stoljećima skrivali pred neprijateljskim napadima, kojih je povijest na Djerbi zapisala zaista mnogo. Danas na otoku ima čak 214 džamija koje se ponose prekrasnim kupolama, a s njihovih minareta pet puta dnevno pozivaju na molitvu.

Na tom čarobnom otoku naći ćete i djelić istinski tradicionalne sjeverne Afrike, tako da je mnogo posjetitelja spoznalo da ni ne trebaju tražiti nove odmarališne destinacije. Postali su redoviti gosti tog bajkovitog otoka.

Hotel CARIBBEAN WORLD DJERBA THALASSO
Grad: Midoun

Official cat.: ****
Usluge: all inclusive

Pretraživanje: www.caribbeanworld.com.tn

Popularan hotel na zapadnoj obali Djerbe nalazi se tik uz prekrasnu pješčanu plažu Sidi Mahrez.

Položaj: Popularan hotel na zapadnoj obali Djerbe nalazi se tik uz prekrasnu pješčanu plažu Sidi Mahrez. Centar Midouna udaljen je 6 km, a glavni grad Houmt Souk 14 km.
Ponuda: Najnoviji u lancu hotela Caribbean World, koji se sastoji od dviju zgrada na dva kata, ima prijemnu dvoranu s recepcijom i besplatnim WiFi-jem, bankomat, veći broj konferencijskih dvorana, nekoliko restorana, više barova, noćni klub, amfiteatar, minimarket, tri bazena, od kojih je jedan s toboganima, dječji bazen, unutarnji bazen, dječje igralište i terasu. Za rekreaciju i opuštanje na raspolaganju su aerobik, gimnastika u vodi, tenis, boćanje, streličarstvo, pikado, odbojka, stolni tenis, vaterpolo i fitness, a uz nadoplatu i biljar, jahanje, sportovi na vodi, te thalasso centar sa saunom, hamamom i raznovrsnim masažama.
All inclusive: Doručak, ručak i večera. Mogućnost kasnijeg doručka. Razne zakuske od 10.00 do 17.00 sati. Jednom tijekom boravka, uz prethodnu rezervaciju, mogućnost večere u talijanskom i tuniskom restoranu. Domaća alkoholna i bezalkoholna pića, kokteli, kava i čaj od 10.00 do 23.00 sata. Sportska ponuda kako je navedeno. Besplatne ležaljke i suncobrani uz bazene i na plaži. Besplatna upotreba ručnika za kupanje. Dnevna i večernja animacija za odrasle i djecu.
Smještaj: Sve sobe imaju kupaonicu s kadom, WC, sušilo za kosu, klima uređaj, sef uz najam, telefon, TV, minibar i balkon ili terasu. Obiteljske sobe su istovjetno opremljene, s time da su prostranije.
Obroci: Američki buffet doručak, buffet ručak i buffet večera.

Cijena: od 3.542,00 kn (cijena ovisi o datumu, vrsti sobe, vrsti pansiona, broju osoba i broju dana)

Hotel FIESTA BEACH
Grad: Midoun

Official cat.: ****
Usluge: all inclusive

Pretraživanje: www.fiesta-beach.com

Etabliran hotelski kompleks s ugodnim i živahnim ozračjem nalazi se tik uz prekrasnu pješčanu plažu.

Položaj: Etabliran hotelski kompleks s ugodnim i živahnim ozračjem nalazi se tik uz prekrasnu pješčanu plažu. Do glavnog grada Houmt Souka ima 18 km, a do drugog najvećeg mjesta Midouna 5 km.
Ponuda: Hotel, arhitektonski izgrađen u stilu tradicionalnog otočkog sela, ima prijemnu dvoranu s recepcijom i besplatnim WiFi-jem, spa centar, frizerski salon, glavni restoran, dva à la carte restorana, centralni bar, dva pool bara, beach bar, kavanu u maurskom stilu, diskoteku, dućan, butik, središnji bazen, bazen s velikim toboganima, dječji bazen s malim toboganima, bazen za opuštanje, unutarnji bazen i unutarnji bazen s termalnom vodom. Za sport i rekreaciju na raspolaganju su gimnastika u vodi, aerobik, tenis, minigolf, stolni tenis, streličarstvo, windsurfing, pedaline, kajaci, a uz nadoplatu i biljar, stolni nogomet, jahanje i motorizirani sportovi na vodi na plaži.
All inclusive: Doručak, ručak i večera. Mogućnost kasnijeg doručka. Uz prethodnu rezervaciju, jednom tijekom boravka, mogućnost večere u mediteranskom restoranu i restoranu sa specijalitetima sa žara. Popodnevni i midnight snackovi. Lokalna alkoholna i bezalkoholna pića, kokteli, kava i čaj. Sportska ponuda kako je navedeno. Besplatne ležaljke i suncobrani uz bazene i na plaži. Besplatna upotreba ručnika za kupanje. Dnevna i večernja animacija za odrasle i djecu.
Smještaj: Udobno opremljene standardne sobe imaju kupaonicu s kadom ili tušem, WC, sušilo za kosu, klima uređaj, sef, telefon, TV, hladnjak i balkon ili terasu. Obiteljske sobe su jednako opremljene, ali su dosta veće, budući da imaju dvije spavaće sobe odvojene kliznim vratima.
Obroci: Američki buffet doručak, buffet ručak i buffet večera sa show cookingom.

Cijena: od 4.043,00 kn (cijena ovisi o datumu, vrsti sobe, vrsti pansiona, broju osoba i broju dana)

Hotel SIDI MANSOUR RESORT & SPA
Grad: Midoun

Official cat.: ****
Usluge: all inclusive

Renomiran, dobro vođen hotel nalazi se samo 250 m od prelijepe pješčane plaže Sidi Mahrez.

Položaj: Renomiran, dobro vođen hotel nalazi se samo 250 m od prelijepe pješčane plaže Sidi Mahrez. Do glavnog grada otoka Houmt Souka ima 24 km, a do drugog najvećeg mjesta Midouna 6 km.
Ponuda: Suvremen, dobro održavan hotel nudi svojim gostima prijemnu dvoranu s recepcijom i besplatnim WiFi-jem, restoran, internet i TV kutak, à la carte restoran, bar, pool-snack bar, beach bar, maursku kavanu, minimarket, kozmetički salon, bazen s odvojenim dijelom za djecu, mini klub za djecu i terasu odnosno vrt za sunčanje. Za rekreaciju i opuštanje na raspolaganju su tenis, odbojka na plaži, gimnastika u vodi, aerobik, vaterpolo i stolni tenis, a uz nadoplatu i fitness, biljar, te razni sportovi na vodi.
All inclusive: Doručak, ručak i večera. Popodnevne zakuske, kava i čaj. Lokalna alkoholna i bezalkoholna pića. Sportska ponuda kako je navedeno. Besplatne ležaljke i suncobrani uz bazen i na plaži. Dnevna i večernja animacija za odrasle i djecu.
Smještaj: Sve sobe imaju kupaonicu s kadom, WC, sušilo za kosu, klima uređaj, sef, telefon, TV, hladnjak i balkon.
Obroci: Američki buffet doručak, buffet ručak i večera.

Cijena: od 3.072,00 kn (cijena ovisi o datumu, vrsti sobe, vrsti pansiona, broju osoba i broju dana)

Hotel SUNCONNECT DJERBA AQUA RESORT
Grad: Midoun

Official cat.: ****
Usluge: all inclusive

Pretraživanje: www.sun-connect-aqua-resort.com

Popularan hotelski kompleks u velikom parku rasprostire se neposredno uz prekrasnu pješčanu plažu. Glavna hotelska zgrada izgrađena u tipičnom, otočkom maurskom stilu udaljena je 300 m od mora. U neposrednoj blizini hotela su golf igralište i kasino.

Položaj: Popularan hotelski kompleks u velikom parku rasprostire se neposredno uz prekrasnu pješčanu plažu. Glavna hotelska zgrada izgrađena u tipičnom, otočkom maurskom stilu udaljena je 300 m od mora. U neposrednoj blizini hotela su golf igralište i kasino.
Ponuda: Hotel s 261 sobom u glavnoj zgradi, više bungalova i depandansi ima prijemnu dvoranu s recepcijom, besplatan WiFi, bankomat, više konferencijskih dvorana, glavni restoran, à la carte restoran, više barova, kavanu u maurskom stilu, minimarket, dva bazena (od kojih je jedan s toboganom), dječji bazen, dječje igralište, te terasu za sunčanje s ležaljkama i suncobranima. Za rekreaciju i opuštanje gostima su na raspolaganju potpuno novi i najveći aqua park na Djerbi, aerobik, košarka, odbojka na pijesku, boćanje, tenis, stolni tenis, windsurfing, pedaline i kajaci, a uz nadoplatu i biljar, najam brdskih bicikala, jahanje i spa centar.
All inclusive: Doručak, ručak i večera u glavnom restoranu. Mogućnost kasnijeg doručka od 10.00 do 11.00 sati. Razne zakuske od 16.30 do 17.30 sati. Jednom tijekom boravka, uz prethodnu rezervaciju, mogućnost večere u à la carte restoranu. Domaća alkoholna i bezalkoholna pića, kava i čaj od 09.00 do 24.00 sata. Sportska ponuda kako je navedeno. Besplatne ležaljke i suncobrani uz bazene i na plaži. Besplatna upotreba ručnika za kupanje. Dnevna i večernja animacija za odrasle i djecu.
Smještaj: Standard sobe imaju kupaonicu s kadom, WC, sušilo za kosu, klima uređaj sa samostalnim podešavanjem, sef, TV, telefon i balkon. Superior sobe su jednako opremljene, ali se nalaze u depandansi bliže plaži. Dupleksi su opremljeni jednako, ali su na dva kata odvojenim stepenicama. Junior i obiteljski suiti su istovjetno opremljeni, s time da junior suiti imaju još i dnevni kutak, a obiteljski suiti dnevni kutak i odvojenu spavaću sobu. Na upit vam možemo rezervirati i apartmane u vilama, koji se sastoje od dnevnog prostora s kuhinjskim kutkom, te dvije odvojene spavaće sobe od kojih svaka ima vlastitu kupaonicu i WC.
Obroci: Američki buffet doručak, buffet ručak i buffet večera.

Cijena: od 3.365,00 kn (cijena ovisi o datumu, vrsti sobe, vrsti pansiona, broju osoba i broju dana)

Hotel MAGIC LIFE IMPERIAL PENELOPE BEACH
Grad: Midoun

Official cat.: ****
Usluge: all inclusive

Pretraživanje: www.magiclife.com

Hotelski kompleks sastavljen od glavne zgrade i više depandansi nalazi se u turističkom području Midouna na lijepoj pješčanoj plaži, 5 km od Midouna i 15 km od glavnog grada Houmt Souka.

Položaj: Hotelski kompleks sastavljen od glavne zgrade i više depandansi nalazi se u turističkom području Midouna na lijepoj pješčanoj plaži, 5 km od Midouna i 15 km od glavnog grada Houmt Souka.
Ponuda: Hotel koji se sastoji od više zgrada ima prijemnu dvoranu s recepcijom, besplatan WiFi, glavni samoposlužni restoran, tri à la carte restorana, bar, pool bar, beach bar, konferencijsku dvoranu, više bazena (od kojih je jedan s toboganima), dječji bazen i manji spa centar.
All inclusive: Doručak, ručak i večera. Mogućnost kasnijeg doručka. Popodnevne zakuske, kava i čaj. Uz prethodnu rezervaciju, jednom tijekom boravka, mogućnost večere u jednom od à la carte restorana. Lokalna alkoholna i bezalkoholna pića. Fitness, košarka, vaterpolo, streličarstvo, tenis i stolni tenis. Besplatne ležaljke i suncobrani uz bazen i na plaži. Besplatna upotreba ručnika za kupanje. Dnevna i večernja animacija za odrasle i djecu.
Smještaj: Sve sobe imaju kupaonicu s kadom, WC, sušilo za kosu, klima uređaj sa samostalnim podešavanjem, telefon, TV, besplatan WiFi, minibar i balkon ili terasu. Obiteljske sobe su istovjetno opremljene, s time da imaju još jednu odvojenu spavaću sobu.
Obroci: Američki buffet doručak, buffet ručak i buffet večera.

Cijena: od 4.281,00 kn (cijena ovisi o datumu, vrsti sobe, vrsti pansiona, broju osoba i broju dana)

Hotel TUI BLUE PALM BEACH PALACE
Grad: Midoun

Official cat.: *****
Usluge: all inclusive

Pretraživanje: www.magichotelsandresorts.com

Renomiran, luksuzan hotel namijenjen isključivo odraslim osobama nalazi se neposredno uz prekrasnu pješčanu plažu 6 km od Midouna i 13 km od glavnog grada Houmt Souka.

Položaj: Renomiran, luksuzan hotel namijenjen isključivo odraslim osobama nalazi se neposredno uz prekrasnu pješčanu plažu 6 km od Midouna i 13 km od glavnog grada Houmt Souka.
Ponuda: Čaroban, u maurskom stilu izgrađen hotel ima prijemnu dvoranu s recepcijom, besplatan WiFi, internet i TV kutak, glavni restoran, à la carte restoran s internacionalnim i lokalnim specijalitetima, lobby bar, pool-snack bar, beach bar, kavanu u maurskom stilu, minimarket, frizerski salon, centralni bazen, bazen za opuštanje, unutarnji bazen i terasu odnosno vrt za sunčanje. Za rekreaciju i opuštanje su na raspolaganju odbojka, stolni tenis, gimnastika u vodi, streličarstvo i fitness, a uz nadoplatu i spa centar s jacuzzijem, turskom kupelji i raznovrsnim masažama.
All inclusive: Doručak, ručak i večera u glavnom restoranu. Raznovrsne zakuske. Odabrana alkoholna i bezalkoholna pića, kava i čaj od 10.00 do 24.00 sata. Sportska ponuda kako je navedeno. Besplatne ležaljke i suncobrani uz bazene i na plaži. Besplatna upotreba ručnika za kupanje. Večernja animacija.
Smještaj: Ugodno uređene, prostrane sobe imaju kupaonicu s kadom, kupaće ogrtače, WC, sušilo za kosu, klima uređaj, sef uz najam, telefon, TV, minibar, kuhalo za kavu ili čaj, prostor za sjedenje i balkon ili terasu. Na upit vam također možemo rezervirati swim up sobe.
Obroci: Američki buffet doručak, buffet ručak i buffet večera.

Cijena: od 4.404,00 kn (cijena ovisi o datumu, vrsti sobe, vrsti pansiona, broju osoba i broju dana)

Hotel DJERBA PLAZA
Grad: Midoun

Official cat.: ****
Usluge: all inclusive

Pretraživanje: www.djerbaplaza.com

Hotelski kompleks potpuno obnovljen 2014. godine rasprostire se na 14 ha velikom vrtu s palmama neposredno uz prekrasnu pješčanu plažu.

Položaj: Hotelski kompleks potpuno obnovljen 2014. godine rasprostire se na 14 ha velikom vrtu s palmama neposredno uz prekrasnu pješčanu plažu. Od profesionalnog golf igrališta s 27 rupa dijeli ga samo cesta. Do Midouna ima 6 km, a do glavnog grada Houmt Souka 17 km.
Ponuda: Vrlo dobro održavan hotelski kompleks s 299 soba ima impozantnu prijemnu dvoranu s recepcijom i besplatnim WiFi-jem, više dizala, glavni restoran Etoiles des Mers, à la carte restoran La Perle, restorane na otvorenom Palmeraie i La Vague, glavni bar, pool bar, beach bar, kavanu u maurskom stilu, bankomat, dućan, butik, frizerski salon, veliki razgranati vanjski bazen veličine 2.000 m2, dječji bazen, miniklub za djecu od 4 do 12 godina, te spa centar s raznim tretmanima opuštanja i uljepšavanja.
All inclusive: Doručak, ručak i večera. Mogućnost kasnijeg doručka do 12.00 sati. Popodnevne zakuske, kava i čaj. Lokalna alkoholna i bezalkoholna pića od 10.00 do 24.00 sata. Koktel dana od 18.00 do 19.30 sati. Stolni tenis, pikado, boćanje, gimnastika, nogomet, odbojka, tenis i fitness. Besplatne ležaljke i suncobrani na terasi uz bazen i na plaži. Besplatna upotreba ručnika za kupanje. Dnevna i večernja animacija.
Smještaj: Vrlo udobne i ugodno opremljene deluxe sobe imaju kupaonicu s tušem, odvojeni WC, sušilo za kosu, klima uređaj, sef, telefon, TV, minibar i balkon ili terasu. Premier sobe su istovjetno opremljene, s time da imaju balkon s pogledom na more.
Obroci: Američki buffet doručak, buffet ručak i buffet večera.

Cijena: od 4.558,00 kn (cijena ovisi o datumu, vrsti sobe, vrsti pansiona, broju osoba i broju dana)

Hotel ROYAL GARDEN PALACE
Grad: Midoun

Official cat.: *****
Usluge: all inclusive

Pretraživanje: www.royalgardenpalace.com

Elegantan hotelski kompleks nalazi se tik uz prekrasnu pješčanu plažu. Iza hotela je golf teren s 27 rupa, a u blizini je i najveći aqua park na otoku. Glavni grad Houmt Souk udaljen je 18 km, a Midoun 6 km.

KRALJEVSKI UGOĐAJ U IMPRESIVNOM RAJSKOM VRTU
Luksuzna palača, koja svojim upornim nastojanjima da svojim gostima ponudi samo najbolje, ostaje jedan od nositelja nezaboravnog odmora na otoku.

Položaj: Elegantan hotelski kompleks nalazi se tik uz prekrasnu pješčanu plažu. Iza hotela je golf teren s 27 rupa, a u blizini je i najveći aqua park na otoku. Glavni grad Houmt Souk udaljen je 18 km, a Midoun 6 km.
Ponuda: U tipičnom orijentalnom stilu izgrađen hotel s 288 soba ima prijemnu dvoranu s recepcijom, besplatan WiFi, dva dizala, bar, glavni restoran, tri à la carte restorana (tuniski, talijanski i mediteranski), kavanu u maurskom stilu, piano bar, bar na plaži, veliki bazen s pool-snack barom, dječji bazen, igralište, mini klub za djecu od 4 do 12 godina, mini disko, unutarnji bazen s jacuzzijem i nekoliko trgovina. Za sport i rekreaciju gostima su na raspolaganju fitness, aerobik, tenis, stolni tenis, odbojka, pikado i boćanje. Uz nadoplatu su na raspolaganju sportovi na vodi na plaži, jahanje, golf, te usluge spa centra s različitim tretmanima ljepote i opuštanja.
All inclusive: Doručak, kasni doručak, ručak i večera. Popodnevne zakuske, kava i čaj. Lokalna alkoholna i bezalkoholna pića od 10.00 do 24.00 sata. Besplatne ležaljke i suncobrani uz bazen i na plaži. Besplatna upotreba ručnika za kupanje. Dnevna i večernja animacija za odrasle i djecu. Sportska ponuda kako je navedeno.
Smještaj: Udobne standard sobe imaju kupaonicu s kadom ili tušem, WC, sušilo za kosu, kupaće ogrtače, papuče, klima uređaj, sef, TV, besplatan WiFi, minibar i balkon. Superior sobe su istovjetno opremljene, samo su prostranije.
Obroci: Američki buffet doručak, buffet ručak i večera.

Cijena: od 4.959,00 kn (cijena ovisi o datumu, vrsti sobe, vrsti pansiona, broju osoba i broju dana)

 

PONUDA IZLETA:

IZLET PO OTOKU
Na poludnevnom izletu po najvećem otoku sjeverne Afrike obići ćemo sve glavne znamenitosti otoka. Izlet započinjemo razgledom drevnog rimskog nasipa El Kantara po kojem vodi jedina prometnica prema kopnu, te je stoga i u prošlosti imao velik strateški značaj. Čut ćemo legendu o samopomoru riba, te što je bilo u središtu zanimanja tamošnjih znamenitih ljudi. Put nas vodi do svjetski poznatog lončarskog sela Guellale, gdje ćemo razgledati stare lončarske peći, a uz prikaz lončarstva možda otkrijemo i ovdašnju tajnu – magične deve. Zatim se penjemo na najvišu točku otoka, malo iznad 50 m, otkud nam se pruža prekrasan pogled na krajolik. Razgledat ćemo i muzej gdje doznajemo nešto o tradicionalnom načinu života, vjenčanjima, zemljoradnji, glazbi, običaju obrezivanja i još o mnogočemu zanimljivom. Put nas vodi u unutrašnjost otoka, sve do židovskog sela Er-Riadh, koje se nekad zvalo i Hara Seghira. Tamo nas čeka bijela ljepotica La Ghriba, što u prijevodu znači neznanka. Na putu ćemo saznati kako je sinagoga dobila ime, a prilikom razgleda i zašto je ona tako nešto posebno u arapskom svijetu. Nastavak puta do glavnog grada Houmt Souka, gdje ćemo se zajedno uputiti do srebrnarnice koja nudi velik izbor nakita. Tržnica će zadovoljiti i izbirljive posjetitelje, jer nudi bogat i širok izbor prekrasnog nakita, kožnih, keramičkih, palminih, te drugih rukotvorina i suvenira.

MATMATA I DOUZ
Krećemo na put, ipak ne kao stari Rimljani, već trajektom na kopneni dio Tunisa. Krajolik će se mijenjati počevši od zelenih oaza pa do pješčanih dina. Vozimo se kroz široke maslinike do Matmate, gdje će nas gostoljubiva berberkinja uvesti u svoju trogloditsku kuću, te nas pogostiti s vrućim, upravo pečenim berberskim kruhom. Nastavak puta po Mjesečevoj pokrajini, poprištu snimanja filma „Ratovi zvijezda“ kroz brojne brežuljke i doline koje podsjećaju na mjesečeve kratere sve do grada Douz – „vrata Sahare“. Vozimo se uz tisuće palmi datulja, gdje ljudi već stoljećima žive u istom ritmu zadovoljni svojim jednostavnim, idiličnim životom. Privući će vas pogled u beskonačnu Saharu, a možda se odlučite i za jahanje na devama (fakultativno). Slijedi ručak i nastavak vožnje do Tamazreta, gdje ćemo se okrijepiti tuniskim viskijem. U Matmati razgledavamo hotel Sidi Driss, koji je poslužio kao filmska kulisa filmu „Ratovi zvijezda“. Prepuni dojmova, u večernjim satima vraćamo se na naš bajkoviti otok Djerbu.

OTOK FLAMINGA
Poželite li ikada živjeti kao u bajci? Nakratko vam ispunjavamo tu želju. Naime, na Otok flaminga vozi nas prava gusarska lađa gdje nas zabavljaju „gusari“. Ploveći do otoka bacit ćemo ribarsku mrežu, a možda i na trenutak vidjeti delfine. Kupanje na rajskoj pješčanoj plaži i u tirkiznom moru bit će pravi užitak prije ručka. Naši gusari se pretvaraju iz kuhara u zabavne animatore s originalnim programom, u muzičare i na kraju opet u mornare. U ritmu otočke glazbe, provjeravajući svoj ulov, plovimo zajedno do polazne luke.

TATAOUINE I CHENINI
Džipovima krećemo u susret dogodovštinama u ranim jutarnjim satima. U osvit zore prelazimo rimski nasip i vozimo se prema slanom jezeru koje nazivaju chott, a zatim prema mjestu Tataouine. Tu ćemo na berberskoj tržnici začina i mirisa moći provjeriti svoje sposobnosti cjenjkanja, razgledati stari dio grada, te upoznati orijentalno bilo i tamošnji način života. Nastavljamo vožnju do berberskog sela Chenini. Cijelo selo se svojom slikovitom usklađenošću uklapa s okolnim brežuljcima, tako da se iz daljine teško razlučuje gdje završavaju brežuljci, a gdje počinje selo. To gorsko selo s neobičnim kućama izdubljenim u stijeni pod svoje je okrilje uzeo i UNESCO. Iznad mističnog krajolika na brežuljku se uzdiže blještavo bijela džamija, koja svojim kraljevskim izgledom dominira okolicom. U tom selu ćemo se pogostiti tradicionalnim ručkom i iskušati slasticu koju možemo dobiti samo u tom dijelu svijeta – „rog gazele“. Slijedi razgled Ksar Heddade, berberske žitnice i gorfe koja je bila filmska kulisa filma „Ratovi zvijezda“. Našim pustolovinama tu nije kraj. Zadnje zaustavljanje je u mjestu Medenine, gdje ćemo razgledati živopisnu tržnicu.

FARMA KROKODILA I DŽAMIJA FADLOUN
Popodnevni izlet započinjemo razgledom karakteristične djerbske džamije Fadloun blizu drugog najvećeg grada Midouna. Put nastavljamo do tematskog parka Djerba Explore gdje nas čeka pravo iznenađenje. U izuzetno moderno i suvremeno uređenom tematskom parku oduševit će nas 400 krokodila s Madagaskara. Moći ćemo se prošetati iznad krokodila i doznati sve o tim zanimljivim životinjama koje su nesvakidašnje u tom ambijentu Tunisa. U parku ćemo razgledati i muzej islamske umjetnosti. Vidjet ćemo kako je sagrađena tradicionalna kuća na otoku – menzel, ručnu izradu predmeta iz keramike, vađenje vode iz bunara uz pomoć deva, izradu ćilima, prešanje maslina i još mnogo interesantnih stvari. Nakon razgleda i šetnje unutar kompleksa moći ćemo se osvježiti i okrijepiti u jednoj od brojnih kavana gdje nude izvrsne slastice i prirodne sokove ili razgledati suvremene dućane.

BERBERSKA VEČER
Večer druženja započinjemo okupljanjem pred kompleksom Djerba Explore, gdje će nas dočekati orijentalne plesačice. Zatim u svadbenoj povorci krećemo do djerbskog domaćinstva menzel, nazdravljamo pićem dobrodošlice, te odlazimo do šatora na otvorenom, gdje će se odvijati cjelokupan program s večerom. Osim pića i tipične tuniske večere, večer će biti začinjena tradicionalnim djerbskim plesovima, plesom s amforama i bocama na glavi, te trbušnim plesačicama. Na kraju će nas iznenaditi još i fakir s gušterima i zmijama.

OKVIRNE CIJENE IZLETA I DOŽIVLJAJA
IZLET PO OTOKU – 40 TND, MATMATA I DOUZ (s ručkom) – 130 TND, OTOK FLAMINGA (s ručkom) – 50 TND, TATAOUINE I CHENINI (s ručkom) –100 TND, FARMA KROKODILA I DŽAMIJA FADLOUN – 35 TND, BERBERSKA VEČER (s večerom) – 70 TND