FOTO: CC0

ALBANIJA – film koji nadmašuje očekivanja

Let: svaki dan iz Ljubljane (Adria Airways)

Cijene uključuju: odabrani smještaj, zračni prijevoz, zračne i sigurnosne pristojbe, pomoć na aerodromima (Ljubljana, Maribor), predstavnika, transfer od/do zračne luke, osiguranje od nezgode, troškove organizacije i prodaje. Mogućnost neobvezatne nadoplate za zdravstveno osiguranje samo 1 € po osobi po tjednu i osiguranje od rizika otkaza samo 2,96%.

Jeste li ikad razmišljali da svoj odmor provedete u Albaniji? Dugo vremena zatvorena pred vanjskim utjecajima, sve do danas ona ostaje simbol divljine i egzotike. Prelijepi albanski parkovi prirode, visoke planine koje podsjećaju na orlova krila, te prekrasna jezera upravo vas pozivaju da ih posjetite.

Želite li doživjeti film? Zemlja orlova je jedan pravi festival kontrasta. Stado ovaca i sjajni Mercedes na staroj cesti punoj rupa, koja vodi od tradicionalnih sela do mondenih hotela na rajskim pješčanim plažama sa slamnatim suncobranima i neobičnim, živopisno oslikanim skladištima za spremanje ležaljki napravljenih u bunkerima nekadašnjeg albanskog diktatora Envera Hodže. Takav film vam se može odvrtjeti samo u snovima ili u Albaniji.
Putovanje po Albaniji zasigurno doseže vrhunac sa skoro pravim rajem na zemlji, kad se odjednom duboko ispod obalne ceste ukaže smaragdno tirkizno more. Zakon! Albanija, zaboravljena zemlja na jugoistoku Europe, a toliko bogata pješčanim i stjenovitim plažama? Dodamo li k tome i ugodnu mediteransku klimu, izuzetno bogato kulturno – povijesno nasljeđe, vrhunsku gastronomiju i gotovo kultnu gostoljubivost domaćina, možemo vas bez grižnje savjesti pozvati da pogledate film Albanija – film koji će nadmašiti sva vaša očekivanja. Jeste li znali da su Albanci europski starosjedioci, potomci starih Ilira, koji su područje jugozapadnog Balkana naseljavali prije Slavena, Rimljana i Grka? Iz ilirskih redova bilo je nekoliko rimskih i bizantskih careva: Marko Aurelije, Dioklecijan, Konstantin Veliki, Justinijan I.

Svoje današnje ime Albanija je stekla u XI stoljeću, te potječe iz imena jedne etničke skupine, Albanos, koji su tada boravili na prostoru centralne Albanije.

Najveći heroj albanskog naroda je Juraj Kastriotić (Gjergj Kastrioti Skënderbeu), poznatiji kao Skenderbeg, janjičar, koji je pobjegao iz turske vojske, prešao na kršćansku vjeru, odbio čak 13 turskih provala, te 1430. godine čak porazio četiri vojne ekspedicije koje je protiv njega poslao sultan Murat II. Imao je snažne veze s Mletačkom republikom, Ugarskom i Napuljem. Za vrijeme njegova otpora, koji je trajao 25 godina, Turci su smanjili provaljivanja u slavenske zemlje.

Albanija se u posljednjih nekoliko godina ubrzano razvija i privlači sve veći broj turista. Nemilosrdni međunarodni kapital isto tako će je vjerojatno ubrzo standardizirati i učiniti je turistički komercijaliziranom, kao i većinu današnje Europe. Zato ne čekajte predugo! Posjetite zemlju orlova, dok još možete doživjeti obilje različitosti i iskrenu srdačnost. Zašto ne bi vaš ljetni odmor ove godine, jednom za promjenu, imao blagi dašak avanture?

DRAČ (DURRES)
Drač leži na manjem poluotoku na obali Jadranskog mora. Ima oko 250.000 stanovnika, te je drugi po veličini grad u Albaniji. Slikovita stara gradska jezgra s ostacima amfiteatra i bizantskih zidina na jednoj, te modernim shopping centrima i kozmopolitskom obalnom promenadom na drugoj strani, već je godinama najpopularnije ljetovalište Albanaca, a zadnjih godina postaje i sve popularnije kod stranih turista. Ponosi se 6 km dugom pješčanom plažom, uz koju se rasprostiru brojni hoteli, prodavaonice, barovi i restorani, koji stvaraju ugodnu, ljetnu atmosferu odmora. Drač je od zračne luke Tirana udaljen 30 km.

Hotel BELCONTI
Official cat.: ****
Usluge: noćenje s doručkom, polupansion, puni pansion

Pretraživanje: www.belcontihotel.com

Mali, dobro vođen hotel nalazi se tik do prekrasne pješčane plaže.

Položaj: Mali, dobro vođen hotel nalazi se tik do prekrasne pješčane plaže. Do centra Drača, do kojeg se možete nekoliko puta dnevno odvesti lokalnim autobusom, ima 10 km.
Ponuda: Moderan hotel s neoklasičnim elementima ima prijemni prostor s recepcijom, besplatan WiFi, dizalo, konferencijsku sobu, restoran s terasom, bar s TV kutkom, beach bar i parkiralište. Besplatne ležaljke i suncobrani na plaži.
Smještaj: Lijepo opremljene sobe imaju kupaonicu s tušem, WC, klima uređaj, TV, besplatan WiFi, hladnjak i balkon.
Obroci: Obogaćen kontinentalni buffet doručak, ručak poslužuju, a večera buffet ili poslužuju

Cijena: od 4.582,00 kn po osobi (cijena ovisi o datumu, vrsti sobe, vrsti pansiona, broju osoba i broju dana)

Hotel PALACE & SPA
Official cat.: *****
Usluge: noćenje s doručkom, polupansion, puni pansion

Pretraživanje: www.palacehotel.al

Raskošan hotel na odličnoj lokaciji leži neposredno uz vlastitu široku pješčanu plažu i promenadu.

Položaj: Raskošan hotel na odličnoj lokaciji leži neposredno uz vlastitu široku pješčanu plažu i promenadu. Do stare gradske jezgre Drača, gdje se nalazi amfiteatar, mletački stup i antičke terme, ima 4 km. Autobusna stanica nalazi se neposredno uz hotel.
Ponuda: Hotel s modernom i elegantnom unutarnjom opremom ima prijemnu dvoranu s recepcijom i mogućnošću najma sefa, besplatan WiFi, TV sobu, sobu za prtljagu, minimarket, mjenjačnicu, glavni i á la carte restoran, lobby bar, konferencijsku dvoranu, dizalo, piano bar, bogat spa & wellness centar, gdje su besplatno na raspolaganju raznovrsne saune, masažne kupelji, vježbaonica i unutarnji bazen. Na raspolaganju je i fitness, vanjski bazen i pool bar. Besplatni suncobrani i ležaljke uz bazen i na plaži. Besplatna upotreba ručnika za kupanje. Za rekreaciju i opuštanje su vam uz nadoplatu na raspolaganju različiti sportovi na plaži.
Smještaj: Elegantno i stilski opremljene standard sobe imaju kupaonu s kadom ili tušem, WC, sušilo za kosu, telefon, klima uređaj sa samostalnim podešavanjem, sef uz najam, TV, besplatan WiFi i mini bar. Premium sobe su opremljene jednako, samo što imaju balkon s pogledom na vrt. Superior sobe su istovjetno opremljene, samo što imaju pogled na more. Deluxe sobe su jednako opremljene, s time da imaju i balkon s pogledom na more.
Obroci: Američki buffet doručak i buffet večera.

Cijena: od 4.589,00 kn po osobi (cijena ovisi o datumu, vrsti sobe, vrsti pansiona, broju osoba i broju dana)

Hotel KLAJDI
Official cat.: ****
Usluge: noćenje s doručkom, polupansion, puni pansion

Pretraživanje: www.hotelklajdi.al

Vrlo popularan hotel leži tik uz prelijepu, više od 6 km dugu, pješčanu plažu u južnom, elitnijem dijelu ljetovališta.

Položaj: Vrlo popularan hotel leži tik uz prelijepu, više od 6 km dugu, pješčanu plažu u južnom, elitnijem dijelu ljetovališta. Do centra Drača ima 15 km.
Ponuda: Manji, obiteljski vođen hotel sa svega 40 soba nudi svojim gostima dnevni prostor s recepcijom i TV kutkom, besplatan WiFi, dizalo, restoran, pizzeriju, bar, bazen s odvojenim dijelom za djecu, dječje igralište i terasu za sunčanje. Besplatne ležaljke i suncobrani uz bazen i na plaži.
Smještaj: Moderno opremljene sobe imaju kupaonicu s tušem, sušilo za kosu, WC, klima uređaj sa samostalnim podešavanjem, sef, TV, besplatan WiFi, minibar, a neke i balkon. Suiti su opremljeni jednako, ali su veći i imaju vratima odvojen dnevni prostor.
Obroci: Američki buffet doručak, te buffet ili à la carte ručak i večera.

Cijena: od 5.275,00 kn po osobi (cijena ovisi o datumu, vrsti sobe, vrsti pansiona, broju osoba i broju dana)

Hotel PRESTIGE RESORT
Official cat.: *****
Usluge: noćenje s doručkom

Pretraživanje: www.prestigeresort.al

Potpuno novi, 2018. godine izgrađen hotelski kompleks okružen palmama i borovima, nalazi se u elitnom dijelu Golem, tik uz prekrasnu pješčanu plažu.

Položaj: Potpuno novi, 2018. godine izgrađen hotelski kompleks okružen palmama i borovima, nalazi se u elitnom dijelu Golem, tik uz prekrasnu pješčanu plažu. Do centra Drača, do kojeg vozi redovita autobusna linija, ima 15 km.
Ponuda: Hotel s ambicijom da postane najveći i najbolji hotelski resort u tom dijelu Albanije, sastoji se od glavne zgrade i većeg broja depandansi odnosno vila. Svojim gostima nudi prijemnu dvoranu s recepcijom, besplatan WiFi, restoran, bar, pool bar, bazen s morskom vodom, bazen, dječji bazen, terasu za sunčanje i parkiralište, a za sezonu 2019. još najavljuje i mini aqua park, teniske terene, te fitness i spa centar. Besplatne ležaljke i suncobrani uz bazen i na plaži. Besplatna upotreba ručnika za kupanje.
Smještaj: Moderno opremljene sobe, u kojima prevladava bijela boja, imaju kupaonicu s kadom ili tušem, bide, WC, sušilo za kosu, papuče, klima uređaj sa samostalnim podešavanjem, sef, TV, besplatan WiFi i minibar. Suiti su jednako opremljeni, s time da imaju dvije odvojene spavaće sobe.
Obroci: Američki buffet doručak.

Cijena: od 6.168,00 kn po osobi (cijena ovisi o datumu, vrsti sobe, vrsti pansiona, broju osoba i broju dana)