FOTO: CC0

HODOČAŠĆE U POLJSKU, 05.10. – 08.10. 2019.

NAJLJEPŠA SVETIŠTA POLJSKE

WADOWICE – KALWARIA ZEBRZYDOWSKA – KRAKOW – SVETIŠTE BOŽJEG MILOSRĐA – SVETIŠTE IVANA PAVLA II – WIELICZKA

VRIJEDNOST VIŠE: Uključeni polupansioni i sve ulaznice!

0. dan: 04.10.2019: POLAZAK// VUKOVAR -VINKOVCI – ĐAKOVO – OSIJEK
Polazak u večernjim satim. Noćna vožnja kroz Mađarsku i Slovačku do Poljske…

1. dan: 05.10.2019: WADOWICE – KALWARIA ZEBRZYDOWSKA – KRAKOW
Dolazak u WADOWICE, rodno mjesto Ivana Pavla II. Razgled rodne kuće (izvana) i župne crkve gdje je kršten. Kraće slobodno vrijeme u povijesnoj jezgri za kavu i kremovky – kolač koji je papa posebno volio.

Nastavak putovanja u obližnji gradić imena KALWARIA ZEBRZYDOWSKA, svetišta zaštićenog UNESCO-om gdje se nalazi poznati Križni put koji se prostire na 7 km2 i naziva se poljska Golgota, a ima 42 crkve i kapele. Ovdje je od najranijeg djetinjstva rado hodočastio Karol Wojtyla s roditeljima. Razgled svetišta i Sveta misa. Odlazak za KRAKOW. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

2. dan: 06.10.2019. KRAKOW – SVETIŠTE MILOSRDNOG ISUSA – SVETIŠTE IVANA PAVLA II
Doručak. Odlazak u obližnji LAGIEWNIKI gdje se nalazi svetište MILOSRDNOG ISUSA. Ovdje je živjela i umrla sveta Faustina Kowalska koja je primila objavu o božanskom milosrđu. Posjetit ćemo njezin grob i vidjeti sliku Milosrdnog Isusa koju je naslikao Adolf Hyla prema uputama sv. Faustine. Sveta misa.
Slijedi odlazak do nedaleko udaljenog SVETIŠTA IVANA PAVLA II. To je najveća crkvena građevina u svijetu posvećena sv. Ivanu Pavlu II. Sastoji se od dvije etaže – u gornjem dijelu crkve nalaze se prekrasni mozaici na kojima su prikazani trenuci Isusovog života, a u donjem dijelu crkve nalazi se relikvija krvi sv. Ivana Pavla II i nadgrobna ploča s groba Ivana Pavla II.

U poslijepodnevnim satima odlazak do centra KRAKOWA. Slijedi razgled grada koji je nekada bio prijestolnica Poljske, a danas je centar znanosti, religije i kulture centralne Europe. Povijesna gradska jezgra uvrštena je 1978. u popis UNESCO-ove svjetske baštine.
Razgled počinje na brdašcu WAWEL gdje se nalazi KRALJEVSKI DVORAC, jedna od najljepših renesansnih palača Europe i KATEDRALA koja se nalazi u dvorištu Wawela, mjesto krunjenja i posljednje počivalište poljskih kraljeva. Posjeta ostalim znamenitostima: TRG GLAVNE TRŽNICE, glavni trg grada i drugi po veličini u Europi nakon Trga sv. Marka u Veneciji, FLORIJANOVA VRATA, UTVRDA BARBICAN, TORANJ I CRKVA SVETE DJEVICE MARIJE, poznate po svom oltaru i zvuku trube svakog sata …. Slobodno vrijeme za kavu i kupnju suvenira. Odlazak u hotel. Večera, noćenje.

3.dan: 07.10.2019. KRAKOW – CZESTOHOWA
Doručak. Cjelodnevni izlet u CZESTOHOVU, najveće Marijanskog svetišta u Poljskoj koje se smjestilo na Jasnoj gori. Više puta ga je pohodio i papa Ivan Pavao II. Susret s Crnom Gospom. Razgled Svetišta i pavlinskog samostana JASNA GORA: riznica, arsenal, toranj, kapela s Presvetim … Sveta misa. Križni put po zidinama svetišta. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Večera, noćenje.

4.dan: 08.10.2019. KRAKOW – WIELICZKA – POVRATAK// OSIJEK – ĐAKOVO – VUKOVAR – VINKOVCI
Doručak. Posjet RUDNIKU SOLI WIELICZKA, jedan od najvećih rudnika soli u Europi. Sastoji se od devet katova, dubine 327 metara i dug je preko 300 kilometara. Mjesto je najslavnije upravo po Rudniku soli koji je 1978. godine upisan na Unescov popis mjesta svjetske baštine. Rudnik je postao pravi podzemni grad u stijeni od soli gdje su rudari uklesali brojne kapelice s oltarima, kipovima i drugim uresima. U rudniku se nalazi kapela blažene Kinge koja je ujedno i najveća podzemna crkva na svijetu, smještena je na dubini od 200 metara. Uz brojne drevne skupture od soli ovdje možete naći i djela mnogih suvremenih umjetnika.
Nastavak putovanja. Dolazak se predviđa oko ponoći ili slijedećeg dana u ranim jutarnjim satima.