CC0 Creative Commons
FOTO: Creative Commons CC0

LJETO U PORTUGALU
LISABON-FATIMA-CABO DA ROCA-SINTRA-CASCAIS

07.07.2018. – 11.07.2018.

5 dana avionom + transfer do Budimpešte

 

0.dan: VUKOVAR/VINKOVCI/ĐAKOVO/OSIJEK/- BUDIMPEŠTA
Polazak autobusom iz Slavonije za Budimpeštu prethodnog dana u kasnijim večernjim satima, prema dolje navedenom rasporedu.

1.dan: BUDIMPEŠTA – LISABON
Prijava na let za Lisabon, polazak aviona u 05.40 sati. Dolazak u Lisabon u 08.25 sati. Transfer autobusom do lisabonske četvrti otkrića, BELÉM, te obilazak: toranj Belém, spomenik otkrićima, samostan sv. Jeronima, muzej Berardo…slobodno vrijeme za obilazak samostana, penjanje na spomenik otkrićima ili pak za kušanje originalne verzije najpoznatije portugalske slastice – pastel de Belém – u slastičarniciji u kojoj je prvi put i napravljen. Transfer autobusom do hotela u Lisabonu. Smještaj i odmor. Šetnja i upoznavanje grada – danas ćemo se upoznati s novim dijelom Lisabon, modernim PARKOM NACIJA, koji je izgrađen za potrebe Expo sajma i koji je poznat po svojim čarobnim zalascima sunca. Upravo se tu nalazi najveći oceanariju u Europi Oceanário de Lisboa, most Vasco da Gama koji je sa svojih 17 km najduži most u Europi, shopping centar Vasco da Gama, Arena, interaktivni tehnički muzej O Pavilhão do Conhecimento – Centro Ciência Viva, lisabonski ‘Burj Al Arab’… Slobodno vrijeme za posjet oceanariju, muzeju, shopping, vožnju panoramskom žičarom ili pak šetnju šarmantnom šetnicom uz estuarij rijeke Tejo do mosta Vasco da Gama (što je vrlo posebno i romantično u suton). Također, shopping centar Vasco da Gama ima veliki food court gdje možete i večerati na njihovoj vanjskoj terasi s pogledom na Park Nacija i rijeku. Vasco da Gama shopping centar je otvoren do ponoći. Povratak u hotel, noćenje.

2.dan: LISABON – FÁTIMA
Doručak. Predlažemo fakultativni zajednički odlazak do FÁTIME, popularnog portugalskog hodočasničkog mjesta kojeg svake godine posjete milijuni hodočasnika želeći se pokloniti Gospi Fatimskoj koja se još davne 1917. godine u tom gradiću ukazala Jacinti, Luciji i Francisku. Razgled svetišta i slobodno vrijeme za vlastite sadržaje. Povratak u Lisabon u poslijepodnevnim satima. Šetnja njegovim donjim gradom od milja nazvan BAIXA POMBALINA kao posveta čovjeku koji je bio idejni začetnik njegovih pravocrtnih ulica: Avenija Liberdade, trg Rossio, poznata Rua Augusta (rua = port. ‘ulica’), trg Comerçio i rijeka Tejo. Sjednite na novoizgrađenu šetnicu Ribeira de Naus, počastite se simpatičnim koktelima iz obližnjih budica, ili pak sjednite na ležaljke uz rijeku i odmorite uz dobar pogled – Portugalci se znaju i vole opustiti i družiti uz dobar pogled i dobro društvo. Povratak u hotel, noćenje.

3.dan: LISABON
Doručak. Danas ćemo upoznati dvije lisabonske četvrti koje su jedna nasuprot drugoj – ALFAMA i BAIRRO ALTO. Razgled započinjemo posjetom naživljoj četvrti, gornjem gradu zvanom Bairro Alto. Iskusite drukčiji i poseban razgled Bairra s posjetima omiljenim mjestima lokalnog stanovništva: posebno lijepi vrt i vidikovac São Pedro de Alcântara, trg Carmo i samostan Carmo, lift sv. Justine, trg Camões, kavana Brasileira u kojoj su redovito ispijali kave Fernando Pessoa i prijatelji… Zaći ćemo i u kolijevku fada – Alfamu: katedrala Sé de Lisboa, vidikovac sv. Lucije, vidikovac Vrata Sunca… Uživajte u veličanstvenom pogledu na Lisabon s Alfame. Lisabon je grad tisuću vidikovaca, a najljepši su upravo ovi u Alfami i Bairro Alto, te ono najbolje od svega – turistima su još uvijek besplatni. Navečer predlažemo zajednički fakultativni odlazak na fado. Povratak u hotel. Noćenje.

4.dan: LISABON – SINTRA/PENA – CABO DA ROCA – CASCAIS
Doručak. Predlažemo fakultativni zajednički odlazak na predivni izlet u okolicu Lisabona. Posjet SINTRI gdje ćemo se popeti do PALAČE PENA, bajkovite palače koju je dao izgraditi Fernando II na temeljima nekadašnjega samostana, uništenog u velikom potresu 1755. godine. Svojom mješavinom stilova, živim bojama i bajkovitim izgledom na vrhu brda palača privlači poglede promatrača i zbog svoje atraktivnosti stavljena je na popis „sedam čuda Portugala“, kao i na popis UNESCO-a. Penu često uspoređuju s podjednako bajkovitim bavarskim dvorcem Neuschwansteinom. Slobodno za ulazak i razgled palače. Slobodno vrijeme za ulazak i razgled palače. Oni koji ne žele razgled dvorca mogu ostati u Sintri. Izlet nastavljamo posjetom liticama CABO DA ROCE – najzapadnijeg rtu Europe, mjesta koje je opjevao i najpoznatiji portuglaski pjesnik Luis Camões riječima “Tamo, gdje zemlja prestaje, a more počinje”. Mjesto je to zapnjujuće prirodne ljepote, strmih stijena o koje se razbijaju valovi Atlantika i izaziva strahopoštovanje. Kraće slobodno vrijeme za fotografiranje. Izlet završavamo kraljicom lisabonske rivijere – CASCAISU. Šetnja gradom i slobodno vrijeme za ručak i šetnju. Povratak u Lisabon. Večer slobodno za vlastite sadržaje: posjet parku Eduardo VII s čarobnim pogledom na grad, šetnju gradom, shopping… Predlažemo odlazak na fado ili na jedan od brojnih rooftop barova u gradu po preporuci vodiča. Povratak u hotel. Noćenje.

5.dan: LISABON – BUDIMPEŠTA /OSIJEK/ĐAKOVO/VINKOVCI/VUKOVAR
Doručak. Napuštanje hotela i transfer od hotela do zračne luke.
Prijava na let za Budimpeštu u 10.55 sati. Slijetanje u Budimpeštu u 15.25 sati.Transfer do Slavonije.