Creative Commons CC0
FOTO: Creative Commons CC0

PUTEVIMA MAKEDONIJE
SKOPJE – OHRID – SVETI NAUM
4 dana busom

1. dan: POLAZAK: SKOPJE – OHRID
Polazak u ranim jutarnjim satima (odmah iza ponoći ili prethodnog dana u kasnijim večernjim satima). Vožnja u pravcu Beograda i Niša do SKOPJA. Dolazak u Skopje u ranijim prijepodnevnim satima. Razgled kulturno povijesnih znamenitosti glavnog grada Makedonije: obilazak zidina tvrđave Kala pored Mustafa Pašine Džamije, crkva Sv. Spasa, specifična i po svom izgledu (jednim dijelom ukopana u zemlju) i po svojoj povijesti. Šetnja kroz staru Čaršiju, posjet Kapan Anu, koji je izgrađen kao prenoćište za trgovačke putnike u 15. stoljeću. Prolazak pokraj Daut Pašin Amama, starog turskog kupališta, danas Nacionalne Galerije, preko Kamenog mosta, simbola Skopja iz 6. stoljeća i Glavnog trga i dolazak do spomenika i spomen kuće Majke Tereze, gdje se danas nalazi spomen galerija. Razgled završava kod nekadašnje stare željeznice, koja je danas Gradski muzej (razgled izvana). Slobodno vrijeme za kavu, te nastavak putovanja u pravcu OHRIDA. Dolazak u kasnijim poslijepodnevnim satima. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

2. dan: OHRID
Doručak. Razgled kulturno povijesnih znamenitosti OHRIDA, vodećeg ljetovališta i velikog turističkog centra Makedonije, smještenog na sjeveroistočnom dijelu istoimenog jezera: Samuilova utvrda, razgled starog dijela grada; Gornja i Donja vrata, crkva Sv. Sofije iz 11. stoljeća, samostan Bogorodice Perivlepte iz 13. stoljeća, tipična makedonska kuća, Sveti Jovan Kaneo iz 13. stoljeća, antički Amfiteatar, Biljanini izvori… Poslijepodne slobodno za odmor i vlastite sadržaje. Preporučujemo kupnju svjetski poznatih ohridskih bisera koji se po tradicionalnoj recepturi rade samo uz Ohridsko jezero od ribe plašice. Večera u tipičnom nacionalnom restoranu. Prilika da zaplešete uz tipičnu makedonsku glazbu. Uživajte! Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan: OHRID – SVETI NAUM
Doručak. Poludnevni izlet do samostana SVETOG NAUMA, koji je udaljen 29 kilometara od Ohrida. Posjet samostanu Sv. Nauma iz 9. stoljeća, smještenom iznad Ohridskog jezera i izvora rijeke Drim. Iz dvorišta samostana puca prekrasan pogled na Albaniju i veliko Ohridsko jezero. Posebno su impresivne scene iz života Sv. Nauma i njegovih čuda koje se nalaze iznad njegove grobnice. Legenda kaže da svi oni koji su čistog srca mogu čuti kucanje njegova srca ako naslone glavu na grob… Vožnja čamcima na vesla na izvor Crnog Drima. Povratak u OHRID. Poslijepode slobodno za vlastito otkrivanje grada, šetnju uz jezero, shopping… Večera. Noćenje.

4. dan: OHRID – POVRATAK
Doručak. Vrijeme za kavicu, zatim napuštanje OHRIDA i odlazak u smjeru Skopja, te dalje do naših kuća sa usputnim pauzama. Dolazak se predviđa u kasnijim večernjim satima.