Creative Commons CC0
FOTO: Creative Commons CC0

ZIMSKI PRAZNICI U RIMU
ORVIETO – RIM – VATIKAN – FERRARA
4 dana autobusom, 10.-13.01.2019.

0. dan: POLAZAK: VINKOVCI – VUKOVAR – OSIJEK – ĐAKOVO – SLAVONSKI BROD – ZAGREB
Polazak u večernjim satima u pravcu Italije. Opustite se i uživajte, odmor je počeo!

1. dan: ORVIETO – RIM
Dolazak u ORVIETO, posebno lijep i specifičan srednjovjekovni gradić, smješten na vrhu vulkanske stijene do kojeg se dolazi uspinjačom. U Orvietu se nalazi jedna od najljepših srednjovjekovnih katedrala, Santa Maria Assunta. Posebna znamenitost je i “Podzemni grad” s više od 1200 špilja, tunela i bunara iskopanih ljudskom rukom.
Nastavak putovanja prema Rimu. Dolazak u kasnijim poslijepodnevnim satima. Smještaj u hotel. Odmor. Vodič će vas javnim prijevozom povesti u večernji razgled Rima, a najbolje ćete život velegrada osjetiti na Španjolskim stubama – omiljenom okupljalištu mladih i svih koji se tako osjećaju. Uživajte u ritmu grada! Povratak u hotel. Noćenje.

2. dan: RIM
Doručak. Cijeli dan rezerviran za razgled Rima, slobodno vrijeme i individualne sadržaje. Garantiramo da ćete se navečer osjećati kao pravi Rimljani. Odlazak do Trga Colonne na kojem se nalazi stup Marka Aurelija, ukrašen spiralnim reljefima. Razgledat ćete i Panteon i odmoriti se na živopisnom baroknom Trgu Navona, sa crkvom Svete Agnese i predivnim fontanama.

A nedaleko se smjestila i jedna od najljepših baroknih rimskih simbola – Fontana di Trevi. Pauza za ručak. Nastavljamo prema Trgu Venezia gdje se nalazi grob Neznanom junaku, spomenik kralju Vittoriu Emanuelu II i veličanstvena palača Venezia, Trajanova tržnica, Trajanov stup, Rimski forum, glavni trg iz doba rimskog carstva. Njegovim poznatim stubama penjemo se do brda Kapitolij te kipom Marka Aurelija i čuvenim Michelangelovim stubama, a tu je i Marcelovo kazalište…. Slobodno vrijeme za osobne sadržaje. Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan: RIM – VATIKAN
Doručak. dan rezerviran za VATIKAN, državu u gradu, sjedište Rimokatoličke crkve i Svetog Oca. Posjet BAZILICI SV. PETRA (Basilica di San Pietro). Mogućnost sudjelovanja u Svetoj misi. Šetnju nastavljamo do Anđeoske tvrđave, pa dalje preko Mosta Sv. Anđela i Palače pravde. Poslijepodne slobodno za posjet muzejima, shopping, šetnju, kupovinu suvenira… Predlažemo posjetu Vatikanskim muzejima sa poznatom Sikstinskom kapelom (ulaznice se moraju rezervirati online, dosta ranije). Povratak u hotel, odmor.
U večernjim satima predlažemo odlazak na Trastevere – još jednu poznatu rimsku četvrt, gdje je uvijek živahno, sa lijepim srednjovjekovnim uličicama što ga čini posebno šarmantnim dijelom grada, kojeg turisti vole jednako kao i Rimljani. Noćenje.

4. dan: RIM – FERRARA – POVRATAK: ZAGREB – SL. BROD – ĐAKOVO – OSIJEK – VUKOVAR – VINKOVCI
Doručak. Napuštanje hotela i odlazak u pravcu FERRARE, grad od 130.000 stanovnika koji se smjestio na rijeci Po di Volano, ogranku rijeke Po i koji, kako sami Talijani vole reći, spada u jednu od najbolje čuvanih tajni Italije. Ferrara je prvi renesansi grad izgrađen prema urbanističkom planu arhitekta Biagia Rossettija.
Slijedi obilazak grada: Castello Estense, Katedrala sv. Jurja, Gradska vijećnica…
Nastavak putovanja u pravcu Hrvatske. Dolazak se predviđa oko ponoći ili slijedećeg dana u ranim jutarnjim satima.