Oj Liko, Velebita diko
FOTO: CC0
Oj Liko, Velebita diko

OJ LIKO, VELEBITA DIKO – 2 dana busom
VRILA GACKE – KUTEREVO – OTOČAC – OGULIN – JEZERO SABLJACI

1. dan: POLAZAK: VUKOVAR – VINKOVCI – ĐAKOVO – SLAVONSKI BROD – ZAGREB
VRILA GACKE – KUTEREVO – OTOČAC

Polazak u jutarnjim satima. Ugodna vožnja autobusom preko Zagreba, Karlovca i Otočca do mjesta SINAC, do Vrila europske ljepotice RIJEKE GACKE (Majerovo Vrilo), koja je prava riznica prirodnih ljepota i kulturnog blaga bliže i daljnje prošlosti. Uz rijeku Gacku se još uvijek melje žito u mlinicama i stupama valja sukno. Iako je o rijeci Gacki puno toga napisano, puno priča ispričano, svakim novim dolaskom na obale te rijeke, rađa se novi doživljaj i nova spoznaja. Razgled jedne od mlinica i degustacija domaćeg kruha. Nastavak putovanja do velebitskog sela KUTEREVA, obilazak utočišta za medvjeđu siročad. Slijedi odlazaku smjeru OTOČCA. Smještaj u hotel***. Večera. Slobodno vrijeme. Noćenje.

2. dan: OTOČAC – OGULIN – JEZERO SABLJACI
POVRATAK: ZAGREB – SLAVONSKI BROD – ĐAKOVO – VINKOVCI -VUKOVAR

Doručak. Posjet sirani Runolist u Otočcu – razgled uz šetnju edukacijskim hodnikom i degustacija sira uz mogućnost kupnje. Odlazak do OGULINA, grada smještenog na prijelazu Gorskog Kotara u Liku u podnožju veličanstvene planine KLEK, a u njegovom podzemlju nalazi se ponor rijeke Dobre, koji i danas zovu ĐULIN PONOR. Šetnja gradom i posjet Zavičajnom muzeju smještenom u renesansnom frankopanskom kaštelu. Odlazak do JEZERA SABLJACI, pravog bisera ogulinskog kraja. Jezero Sabljaci je umjetno stvoreno jezero u svrhu akumuliranja vode rijeke Zagorska Mrežnica za potrebe proizvodnje električne energije. Šetnja uz obale jezera i kraće slobodno vrijeme.
Boravak u Lici zaključit ćemo uz degustaciju domaćih štrudli serviranih uz kavu ili čaj.
Puni utisaka napuštamo Liku i nastavljamo putovanje prema mjestu polaska. Povratak se predviđa u kasnijim večernjim satima.