Marija Vugrinović
FOTO: © Marija Vugrinović

HODOČAŠĆE U PORTUGAL – FATIMA
FÁTIMA – BATALHA – NAZARÉ – LISABON

5 dana avionom i autobusom, 22.-26.04.2020. SVE UKLJUČENO U CIJENU!!

1. dan: 22.04.2020. (srijeda): POLAZAK// VUKOVAR -VINKOVCI – ĐAKOVO – OSIJEK – BUDIMPEŠTA// LISABON – FATIMA
Polazak autobusom iz gore navedenih gradova u jutarnjim satima (točno vrijeme i mjesto polaska naknadno) prema Zračnoj luci Ferenc Liszt u Budimpešti. Prijava na let za Lisabon koji polijeće u 15:45h. Dolazak u Lisabon u 18:35h po lisabonskom vremenu. Po dolasku, carinske formalnosti, te autobusni transfer u smjeru Fatime, jednog od najznačajnijih marijanskih svetišta koje je nastalo na mjestu Gospinih ukazanja koja su bila od 13.05.-13.10.1917. Smještaj u hotel, večera. Zajednička večernja šetnja do Svetišta.

2. dan: 23.04.2020. (četvrtak): FATIMA
Puni pansion (doručak, ručak, večera). Upoznavanje i razgled Svetišta: KAPELA UKAZANJA, BAZILIKA I GROBOVI VIDIOCA, CRKVA PRESVETOG TROJSTVA… Sveta misa na hrvatskom jeziku.
Ručak, kraći odmor, te odlazak na križni put do sela ALJUSTREL: Razgled rodnih kuća vidioca Jacinte, Franje i Lucije. Večera. Odlazak na večernju procesiju sa svijećama. Noćenje.

3. dan: 24.04.2020. (petak): FATIMA – BATALHA – NAZARÉ
Puni pansion (doručak, ručak, večera). Odlazak na poludnevni izlet u dva prekrasna portugalska mjesta, u okolici Fatime. BATALHA – razgled bazilike Santa Maria da Vitoria u gotičko-manuelističkom stilu. Nedaleko katedrale je i dominikanski samostan. NAZARÉ – tipično ribarsko selo na obali Atlantika u kojem se nalazi jedno od najstarijih svetišta Portugala – “Gospa od Nazarea”. Povratak na ručak. Slobodno vrijeme za razgled i šetnju. Povratak u Fatimu u poslijepodnevnim satima. Slobodno poslijepodne za osobne sadržaje – individualnu molitvu, kupovinu suvenira, šetnju … U toku dana bit će organizirana sveta misa na hrvatskom jeziku. Večera. Večernja procesija sa svijećama. Noćenje.

4. dan: 25.04.2020. (subota): FATIMA – ALMADA (CRISTO REI) – LISABON //POVRATAK
Doručak. Odlazak za Lisabon. Zaputit ćemo se do lisabonske četvrti otkrića, BELÉM, te vidjeti: toranj Belém, spomenik otkrićima i samostan sv. Jeronima, te crkva svete Marije od Belema u sklopu samostana. Vrijeme za kušanje originalne verzije najpoznatije portugalske slastice – pastel de Belém – u slastičarnici u kojoj je prvi put i napravljen.
Nastavak puta do Almade, mjesta s druga strane rijeke Tejo, prekoputa Lisabona, gdje se nalazi svetište CRISTO REI, tj. Krista Kralja, sa spomenik Krista izgrađenom po uzoru na spomenik Krista Otkupitelja u Rio de Janeiru. Sveta misa. Uživajte u nevjerojatnom pogledu na Lisabon, a prekoputa je i most 25 de Abril.
Put nas vodi do centra Lisabona. Zaći ćemo u staru lisabonsku četvrt, kolijevku fada i rodno mjesto sv. Antuna Padovanskog – Alfamu: rodna kuća Sv. Antuna Padovanskog, katedrala Sé de Lisboa… Slobodno vrijeme za individualni ručak.
Boravak u Lisabonu završit ćemo u novom dijelu Lisabona, modernom Parku Nacija, koji je izgrađen za potrebe Expo sajma i koji je poznat po svojim čarobnim zalascima sunca. Upravo se tu nalazi najveći oceanarij u Europi Oceanário de Lisboa, most Vasco da Gama koji je sa svojih 17 km najduži most u Europi, Arena, interaktivni tehnički muzej O Pavilhão do Conhecimento – Centro Ciência Viva, lisabonski ‘Burj Al Arab’, te shopping centar Vasco da Gama gdje ćete imati duže slobodno vrijeme (shopping, prehrana…), a ukoliko želite možete prošetati i šetnicom uz estuarij rijeke Tejo do mosta Vasco da Gama (što je vrlo posebno i romantično u suton). Odlazak za zračnu luku. Prijava na let za Budimpeštu oko 22 sata.

5. dan: 26.04.2020. (nedjelja): LISABON// BUDIMPEŠTA// OSIJEK – ĐAKOVO – VINKOVCI – VUKOVAR
Polijetanje aviona u 00.25 sati. Slijetanje u Budimpeštu u 05:00h. Autobusni transfer za Slavoniju. Dolazak u Osijek i Đakovo se predviđa oko 11 sati.