Marija Vugrinović
FOTO: © Marija Vugrinović

HODOČAŠĆE U FATIMU
15.-18.05.2019.
FATIMA – LISABON

VRIJEDNOSTI VIŠE:
UKLJUČENI POLUPANSIONI!
DUHOVNO VODSTVO NA NAŠEM JEZIKU + TURISTIČKI VODIČ!
UKLJUČEN RAZGLED LISABONA!
POSEBNO DOBAR RED LETENJA!

1. dan: POLAZAK: VUKOVAR – OSIJEK – ĐAKOVO – S. BROD – ZAGREB/LISABON – FATIMA
Polazak autobusom u ranim jutarnjim satima (točno vrijeme naknadno) prema Zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu. Prijava na let za Lisabon, polazak aviona u 07.50 sati. Dolazak u Lisabon u 10.10 sati.
Danas ćemo upoznati dvije lisabonske četvrti koje su jedna nasuprot drugoj – ALFAMA i BAIRRO ALTO. Razgled započinjemo posjetom naživljoj četvrti, gornjem gradu zvanom Bairro Alto. Iskusite drukčiji i poseban razgled Bairra s posjetima omiljenim mjestima lokalnog stanovništva: posebno lijepi vrt i vidikovac São Pedro de Alcântara, trg Carmo i samostan Carmo, lift sv. Justine, trg Camões, kavana Brasileira u kojoj su redovito ispijali kave Fernando Pessoa i prijatelji… Zaći ćemo i u kolijevku fada – Alfamu: rodna kuća Sv. Antuna Padovanskog, katedrala Sé de Lisboa, vidikovac sv. Lucije, vidikovac Vrata Sunca… Uživajte u veličanstvenom pogledu na Lisabon s Alfame. Lisabon je grad tisuću vidikovaca, a najljepši su upravo ovi u Alfami i Bairro Alto, te ono najbolje od svega – turistima su još uvijek besplatni. Slobodno vrijeme, te dlazak prema Fatimi, jednom od najznačajnijih marijanskih svetišta koje je nastalo na mjestu Gospinih ukazanja koja su bila od 13.05.-13.10.1917. Smještaj u hotel, večera. Zajednička šetnja do Svetišta.

2. dan: FATIMA
Doručak. Upoznavanje i razgled Svetišta. Sveta misa na hrvatskom jeziku. Križni put do sela ALJUSTREL i razgled rodnih kuća vidioca Jacinte, Franje i Lucije.
Večera. Odlazak na večernju procesiju sa svijećama. Noćenje.

3. dan: FATIMA – FAKULTATIVNI IZLET: BATALHA, ALCOBAÇA, NAZARE
Doručak. Predlažemo odlazak na fakultativni poludnevni izlet u 3 prekrasna portugalska mjesta, u okolici Fatime. Trajanje izleta oko 7 sati. BATALHA -razgled bazilike Santa Maria da Vitoria u gotičko-manuelističkom stilu. Nedaleko katedrale je i dominikanski samostan (za unutrašnji razgled plaća se ulaznica); ALCOBAÇA, usputno mjesto prema Nazareu, kraće zadržavanje i razgled katedrale; NAZARE – tipično ribarsko selo na obali Atlantika u kojem se nalazi jedno od najstarijih svetišta Portugala “Gospa od Nazarea”. Slobodno vrijeme za razgled i šetnju. Povratak u Fatimu. Slobodno vrijeme za osobne sadržaje – kupnju suvenira …. Sveta misa na hrvatskom jeziku. Večera. Večernja procesija sa svijećama. Noćenje.
NAPOMENA: Ukoliko ne želite poludnevni izlet, cijeli dan provest ćemo u Fatimi.

4. dan: FATIMA – LISABON// POVRATAK
Doručak. Transfer autobusom do LISABONA. Nastavljamo sa razgledom LISABONA. Zaputit ćemo se do lisabonske četvrti otkrića, BELÉM, te vidjeti: toranj Belém, spomenik otkrićima, samostan sv. Jeronima …slobodno vrijeme za kušanje originalne verzije najpoznatije portugalske slastice – pastel de Belém – u slastičarniciji u kojoj je prvi put i napravljen. Ukoliko vrijeme dozvoli, zastat ćemo i u novom dijelu Lisabona, modernom Parku Nacija, koji je izgrađen za potrebe Expo sajma i koji je poznat po svojim čarobnim zalascima sunca. Upravo se tu nalazi najveći oceanariju u Europi Oceanário de Lisboa, most Vasco da Gama koji je sa svojih 17 km drugi najduži most u Europi, shopping centar Vasco da Gama, Arena, lisabonski ‘Burj Al Arab’…
Odlazak u zračnu luku. Carinske formalnosti i prijava za let. Polazak aviona u 17.20 sati. Dolazak u Zagreb u 21.30 sati. Transfer autobusom. Dolazak u Đakovo oko ponoći.