Foto: © Marija Vugrinović
FOTO: © Marija Vugrinović

VJERSKO-TURISTIČKO PUTOVANJE
JESEN U LURDU
NICA – CANNES – AVIGNON – LURD – MILANO
6 dana autobusom, 16.-21.10.2018.

0. DAN: POLAZAK: 15.10.2018. VINKOVCI/VUKOVAR/OSIJEK/ĐAKOVO/SLAVONSKI BROD/ZAGREB/RIJEKA
Polazak s dogovorenog mjesta u kasnijim večernjim satima. Noćna vožnja prema Francuskoj uz kraća zaustavljanja putem.

1. DAN: 16.10.2018. NICA – CANNES
Dobro jutro! Dolazak na Azurnu obalu u poslijepodnevnim satima. Panoramski razgled NICE (slavno šetalište Promenada Des Anglais, poznati hotel Negresco, trg Masena…), a ukoliko vrijeme dozvoli i kraći pješački razgled grada s vodičem. Vožnja u pravcu CANNES-a. Cannes je grad koji je prije svega poznat po filmskom festivalu, jednom od najcjenjenijih u svijetu. Panoramska vožnja gradom, te vrijeme za fotografiranje ispred festivalske palače ili na šetalištu Croasetta. Smještaj u hotel, okolica Nice i Cannes-a. Noćenje.

2. DAN: 17.10.2018. AVIGNON – LURD
Doručak. Odlazak u AVIGNON, jedan od najljepših gradova Provanse, grad povijesti i umjetnosti poznat i kao „papinski grad“. Šetnja središtem grada koji je bio prijestolnica kršćanstva: katedrala Notre Dame des Doms, Palais des Papes – papinska palača, jedna od najznačajnijih gotičkih građevina na svijetu pod zaštitom UNESCO-a, Pont d’Avignon, poznati srednjovjekovni most… Nastavak putovanja prema Lurdu. Smještaj u hotel, večera. Odlazak do Svetišta i sudjelovanje u veličanstvenoj procesiji sa svijećama. Noćenje.

3. DAN: 18.10. 2018. LURD
Doručak, ručak i večera u hotelu.
Slijedi hodočasnički program: upoznavanje sa svetištem, špilja ukazanja, Bernardičina rodna kuća, zatvor u kojem je živjela njezina obitelj dok je odrastala, stari grad… Sveta misa na hrvatskom za našu grupu će biti jednoj od crkvi u Svetištu ili špilji ukazanja. Popodne slobodno za vlastite pobožnosti: simbolično kupanje u lurdskoj vodi, molitva, suveniri…
Gradić LURD nalazi se na jugu Francuske, ispod visokih Pirineja i ima svega 20.000 stanovnika. Grad se nalazi uz rijeku Gavu, ispod brijega na kojem je starinska tvrđava. Prvo Gospino ukazanje u ovom gradiću bilo je davne 1858. i od tada je LURD baza za brojne hodočasnike iz cijeloga svijeta. Sudjelovanje u večernjoj procesiji sa svijećama. Noćenje.

4. DAN: 19.10. 2018. LURD
Doručak, ručak i večera u hotelu.
Zajednički odlazak do križnog puta. Križni put na brdu Kalvarija. Sveta misa na hrvatskom za našu grupu će biti u jednoj od crkvi u Svetištu ili Špilji ukazanja. Slobodno vrijeme za kupnju suvenira, vlastite potrebe i pobožnosti. Sudjelovanje u večernjoj procesiji sa svijećama. Noćenje.

5. DAN: 20.10.2018. LURD – MILANO
Doručak. Oproštaj sa Svetištem, napuštanje hotela i odlazak putem Italije do Milana.
Vodič će vam ispričati zanimljive pričice, te uz pjesmu, moliotvu, filmove …vrijeme će brzo proći. Noćenje u hotelu u okolici Milana.

6. DAN: 21.10.2018. MILANO – RIJEKA/ZAGREB/SLAVONSKI BROD /ĐAKOVO/OSIJEK /VUKOVAR/VINKOVCI
Doručak. Posjet MILANU i obilazak grada u pratnji vodiča: milanska katedrala posvećena Uznesenju Marijinom, galerija Vittorio Emanuele II, slavni teatar Scala itd. Nastavak puta prema Hrvatskoj. Povratak se predviđa u kasnijim večernjim satima. Dolazak u Slavoniju oko ponoći.