Gorski Kotar i Kvarner
Photo: Marija Vugrinović
Gorski Kotar i Kvarner

GORSKI KOTAR I KVARNER

FUŽINE – KRK – PUNAT – KOŠLJUN – JURANDVOR – BAŠKA – RIJEKA/TRSAT

3 dana busom

 

1. dan: POLAZAK – FUŽINE – OTOK KRK

Polazak iz Našica u jutarnjim satima. Ugodna vožnja preko Zagreba i Karlovca do FUŽINA, mjesta smještenog samo 730 metara nad morem, okruženog slikovitim planinama, šumama i jezerima. zaustavljanje i šetnja uz JEZERO BAJER, zatim posjeta SPILJI VRELO uz pratnju lokalnog vodiča. Špilja je dugačka 300 metara, izuzetno je lijepa i bogata špiljskim ukrasima, a 250 metara je osposobljeno za turističko razgledanje. Nalazi se samo 3 km od Fužina, nazivaju je još i “Postojna u malom”. Uz brojne dojmove napuštanje Fužina i nastavak putovanja u pravcu KRKA. Smještaj u hotel**/***. Večera. Noćenje.

 

2. dan: KRK – PUNAT – KOŠLJUN – JURANDVOR

Doručak, a zatim slijedi cjelodnevni izlet kroz OTOK KRK, otok kojem je zbog svoje osobitosti još u antici dodijeljen status zlatnog otoka.

Putovanje prema PUNATU, poznatoj dobro opremljenoj turističkoj marini na istočnoj obali Jadrana i otočnom centru maslinarstva. Život fratara na otoku Košljunu i Puntara vjekovima upućuju jedni na druge, nezamislivo je otići u Punat bez posjete Košljunu.

Vožnja brodom iz Punata na OTOK KOŠLJUN, otok u Puntarskoj dragi šumski je rezervat prirode i spomenik kulture. Razgled franjevačkog samostana, biblioteke i muzeja.

Odlazak prema jugoistoku otoka i mjestu JURANDVOR, svetom mjestu hrvatske nacionalne povijesti i kulture. U ranoromaničkoj crkvi Svete Lucije u Jurandvoru nalazi se Bašćanska ploča, najznačajniji spomenik hrvatskog jezika i književnosti, pisan hrvatskim pismom – glagoljicom (oko 1100.). Posjet crkvi uz tumačenje Bašćanske ploče i brojne zanimljive priče.

Odlazak za BAŠKU. Ručak u restoranu. Kupanje na poznatoj i lijepoj plaži ili šetnja mjestom.

Odlazak do grada KRKAdanas administrativnog, političkog, gospodarstkog i vjerskog središta otoka. Razgled grada: Katedrala s crkvom sv. Kvirina, zaštitnika grada, Trg Kamplin s frankopanskim kaštelom i kvadratičnom kulom

Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

 

3.dan: KRK – RIJEKA/TRSAT – POVRATAK

Doručak. Prijepodne slobodno za kupanje. Ručak. Napuštanje hotela i odlazak u smjeru Rijeke do TRSATA, istočnog dijela grada Rijeke, gdje se nalazi poznato marijansko svetište, odakle se pruža prekrasan pogled na Rijeku i cijeli Kvarner.

Obilazak trsatskog svetišta i trsatske gradine.

Nastavak putovanja prema mjestu polaska.

Povratak se predviđa u večernjim satima.