Hodočašće u Lurd
Hodočašće u Lurd FOTO: © Marija Vugrinović
Hodočašće u Lurd

HODOČAŠĆE U LURD

sa usputnim noćenjima
AZURNA OBALA/PROVANSA – AVIGNON – LURD – MILANO
7 dana autobusom – NOVI POLAZAK

25.09. – 01.10. 2022.

GARANTIRANI POLAZAK

 

1. DAN: POLAZAK: OSIJEK – ĐAKOVO – SLAVONSKI BROD – ZAGREB
Polazak s dogovorenog mjesta u večernjim satima, prema dole navedenom rasporedu. Noćna vožnja prema Francuskoj uz kraća zaustavljanja putem.

2. DAN: AZURNA OBALA – NICA // PROVANSA
Dolazak na Azurnu obalu u ranijim poslijepodnevnim satima. Panoramski razgled NICE (slavno šetalište Promenada Des Anglais, poznati hotel Negresco, trg Masena…), a nakon toga kraći pješački razgled grada s vodičem.
Kraće slobodno vrijeme za osobne sadržaje: šetnju, fotografiranje, kupovinu suvenira….
Nastavak putovanja do Provanse i mjesta Saint Maximin la Sainte Baume gdje se nalazi gotička bazilika sv. Marije Magdalene, u kojoj se nalazi i njezin grob. Sveta misa. Smještaj u hotel. Noćenje.

3. DAN: AVIGNON – LURD
Doručak, te odlazak za AVIGNON, jedan od najljepših gradova Provanse, grad povijesti i umjetnosti poznat i kao “papinski grad.” Kraća šetnja središtem grada koji je bio prijestolnica kršćanstva: katedrala Notre Dame des Doms, Palais des Papes – papinska palača, jedna od najznačajnijih gotičkih građevina na svijetu pod zaštitom UNESCO-a, Pont d’Avignon, poznati srednjovjekovni most…

Nastavak putovanja prema LURDU, jednom od najvećih marijanskih svetišta na svijetu, gradića smještenom na jugu Francuske, uz rijeku Gavu i ispod visokih Pirineja. Smještaj u hotel, večera. Pozdrav Gospi pred spiljom ukazanja, te ukoliko vrijeme dozvoli, sudjelovanje u veličanstvenoj procesiji sa svijećama. Noćenje.

4. DAN: LURD
Doručak, ručak i večera u hotelu.
Slijedi hodočasnički program: upoznavanje sa svetištem, špilja ukazanja, Bernardičina rodna kuća, zatvor u kojem je živjela njezina obitelj dok je odrastala, stari grad… Sveta misa na hrvatskom za našu grupu će biti jednoj od crkvi u Svetištu ili špilji ukazanja. Popodne slobodno za vlastite pobožnosti: simbolično kupanje u lurdskoj vodi, molitva, suveniri…

Gradić LURD nalazi se na jugu Francuske, ispod visokih Pirineja i ima svega 20.000 stanovnika. Grad se nalazi uz rijeku Gavu, ispod brijega na kojem je starinska tvrđava. Prvo Gospino ukazanje u ovom gradiću bilo je davne 1858. i od tada je LURD baza za brojne hodočasnike iz cijeloga svijeta. Sudjelovanje u večernjoj procesiji sa svijećama koja je poseban i veličanstven doživljaj, sa tisućama upaljenih svijeća. Noćenje.

5. DAN: LURD
Doručak, ručak i večera u hotelu.
Zajednički odlazak do križnog puta. Križni put na brdu Kalvarija. Sveta misa na hrvatskom za našu grupu će biti u jednoj od crkvi u Svetištu ili Špilji ukazanja. Slobodno vrijeme za kupanje u poznatim lurdskim bazenima, kupnju suvenira, vlastite potrebe i pobožnosti. Sudjelovanje u večernjoj procesiji sa svijećama. Noćenje.

6. DAN: LURD – MILANO
Ranojutarnja misa i oproštaj sa Svetištem. Doručak. Napuštanje hotela i vožnja u pravcu Italije, do Milana/okolice. Smještaj u hotel, noćenje.

7. DAN: MILANO – ZAGREB – SLAVONSKI BROD – ĐAKOVO – OSIJEK
Doručak. Odlazak u centar MILANA do prekrasne milanske katedrala posvećena Uznesenju Marijinom. Slavit ćemo Svetu misu uz koncelebraciju našeg svećenika.
Nakon toga, kraći razgled centra grada (Galerija Vittorio Emanuele II, slavni teatar Scala), te slobodno vrijeme.
Nastavak puta prema Hrvatskoj. Povratak se predviđa u noćnim satima. Dolazak u Slavoniju oko ponoći ili malo iza ponoći.