Istarska rapsodija
FOTO: Marija Vugrinović
Istarska rapsodija

ISTARSKA RAPSODIJA

ROČ – HUM – MOTOVUN – PULA – NP BRIJUNI – OPATIJA/TRSAT

4 dana autobusom

 

1. dan: POLAZAK – ROČ – HUM – MOTOVUN – PULA

Polazak ispred vaše škole u jutarnjim satima. Ugodna vožnja prema istarskom poluotoku. Nakon prolaska kroz tunel Učka, treći po duljini u Hrvatskoj, slijedi dolazak u Istru. Nastavak putovanja do mjesta ROČ – naselje iz prapovijesti, proglašeno i zaštićeno kao spomenik kulture od izuzetnog značenja, a broji oko 180 stanovnika. Odlazak do Aleje glagoljaša (10 kamenih obilježja posvećenih glagoljici) inajmanjeg grada na svijetu – HUMA. Dužina cijelog gradića je stotinjak metara. Nakon razgleda odlazak prema MOTOVUNU, najbolje sačuvanoj srednjovjekovnoj utvrdi na istarskom poluotoku. Poznat je i po održavanju Motovun film festivala koji se tamo održava svake godine od 1999. Razgled Motovuna, zatim nastavak putovanja Nastavak putovanja do hotela u Puli/okolici. Smještaj. Slobodno vrijeme. Večera. Animacijski program. Noćenje.

 

2. dan: BRIJUNI

Doručak. Prijepodne slobodno za kupanje i aktivnosti po želji. Ručak. Poslijepodne odlazak na poludnevni izlet na BRIJUNE, istarski nacionalni park koji se sastoji od četrnaest otoka i otočića, od kojih su najveći Veliki i Mali Brijun. Vožnja autobusom prema Fažani, te brodicom do Brijuna. Brijuni se ističu iznimnim bogatstvom flore i faune i velikom spomeničkom baštinom; rimski hram, kastrum, bazilika Sv. Marije, VOŽNJA VLAKIĆEM… Razgled nacionalnog parka u pratnji stručnog vodiča. Povratak u hotel. Večera. Animacijski program. Noćenje.

 

3. dan: PULA

Doručak. Prijepodne razgled PULE, te u pratnji stručnog vodiča razgled kulturno – povijesnih znamenitosti grada – grada koji je najpoznatiji po svojim sačuvanim građevinama iz rimskoga doba: Arena – pulski amfiteatar, Dvojna vrata, Augustov hram, Slavoluk Sergijevaca… Povratak u hotel na ručak. Poslijepodne slobodno za odmor i kupanje. Večera. Večernji animacijski program. Noćenje.

 

4. dan: OPATIJA – POVRATAK

Doručak. Slobodno vrijeme do ručka za aktivnosti po želji. Ručak. Napuštanje hotela i odlazak u smjeru OPATIJE, grada smještenog podno planine i parka prirode Učka, koji često nazivaju “Kraljicom Jadrana”. Šetnja poznatim šetalištem Lungomare. Slobodno vrijeme za sladoled.

Puni utisaka, krećemo prema mjestu polaska. Povratak se predviđa u kasnijim večernjim satima.

NAPOMENA: Umjesto Opatije, moguća je posjeta Trsatu, a moguće je i jedno i drugo.