Od planina do mora
Foto: © Marija Vugrinović
Od planina do mora

OD PLANINA DO MORA

NP RISNJAK – OMIŠALJ – KRK – PUNAT – JURANDVOR – ŠPILJA BISERUJKA – RIJEKA/TRSAT

5 dana autobusom

 

1. dan: POLAZAK – NP RISNJAK – OTOK KRK/OMIŠALJ

Polazak ispred vaše škole u jutarnjim satima. Ugodna vožnja preko Zagreba i Karlovca dNacionalnog parka RISNJAK, jednog od starijih nacionalnih parkova Lijepe Naše, koji se nalazi na području Gorskog kotara na najšumovitijem području Hrvatske. Šetnja poučnom stazom LESKA i razgled nacionalnog parka u pratnji vodiča.… Nakon razgleda i uživanja na prostoru nacionalnog parka slijedi napuštanje Risnjaka i odlazak u smjeru KRKA, najsjevernijeg otoka na Mediteranu i površinom najvećeg na Jadranu. Dolazak u OMIŠALJ, naselje smješteno na sjeverozapadnoj strani otoka Krka. Smještaj u hotel**/***. Večera. Šetnja do centra. Noćenje.

 

2. dan: OMIŠALJ – JURANDVOR – BAŠKA

Doručak. Prijepodne slobodno za kupanje ili druge aktivnosti. Ručak, a zatim slijedi odlazak prema jugoistoku otoka i mjestuJURANDVOR, svetom mjestu hrvatske nacionalne povijesti i kulture. U ranoromaničkoj crkvi Svete Lucije u Jurandvoru nalazi seBašćanska ploča, najznačajniji spomenik hrvatskog jezika i književnosti, pisan hrvatskim pismom – glagoljicom (oko 1100.). Posjet crkvi uz tumačenje Bašćanske ploče i brojne zanimljive priče. Nastavak putovanja prema BAŠKOJ, mjestu koje je prepoznatljivo po jednoj od najvećih i najljepših plaža na Jadranu. Vrijeme za kupanje. Povratak u Omišalj. Večera. Mogućnost organizirane disco večeri. Noćenje.

 

3. dan: OMIŠALJ – KRK – PUNAT – KOŠLJUN

Doručak. Prijepodne slobodno za kupanje i aktivnosti po želji. Ručak. Poludnevni izlet kroz OTOK KRK, otok kojem je zbog svoje osobitosti još u antici dodijeljen status zlatnog otoka. Odlazak do grada KRKA, danas administrativnog, političkog, gospodarstkog i vjerskog središta otoka. Razgled grada: Katedrala s crkvom sv. Kvirina, zaštitnika grada, Trg Kamplin s frankopanskim kaštelom i kvadratičnom kulom

Nastavak putovanja prema PUNATU. Život fratara na otoku Košljunu i Puntara vjekovima upućuju jedni na druge, nezamislivo je otići u Punat bez posjete Košljunu. Vožnja brodom iz Punata na OTOK KOŠLJUN, otok u Puntarskoj dragi šumski je rezervat prirode i spomenik kulture. Razgled franjevačkog samostana, biblioteke i muzeja. Povratak u Punat, zatim u hotel. Večera. Mogućnost organizirane disco večeri. Noćenje.

 

4. dan: OMIŠALJ – ŠPILJA BISERUJKA

Doručak. Odlazak u smjeru mjesta RUDINE u općini Dobrinj te posjet špilji BISERUJKI koja se odlikuje bogatstvom špiljskih ukrasa – kalcitnih siga, osobito stupova i stalaktita. Po speleološkoj klasifikaciji jednostavna je špilja s jamskim ulazom i lagano nagnutim špiljskim kanalom i sastoji se od nekoliko podzemnih prostora.

Povratak u hotel. Ručak. Poslijepodne slobodno za kupanje ili druge aktivnosti. Večera. Animacija. Noćenje

 

5. dan: OMIŠALJ – RIJEKA/TRSAT- ZAGREB – POVRATAK

Doručak. Slobodno vrijeme za kupanje, kupnju suvenira… Ručak, zatim napuštanje Omišlja i otoka Krka i nastavak putovanja u smjeruRijeke do TRSATA, istočnog dijela grada Rijeke, gdje se nalazi poznato marijansko svetište, odakle se pruža prekrasan pogled na Rijeku i cijeli Kvarner. Obilazak trsatskog svetišta i trsatske gradine. Odlazak u smjeru ZAGREBA – zaustavljanje i pauza u ARENA CENTRU i kraj sportske dvorane ARENA. Nastavak putovanja prema mjestu polaska. Povratak se predviđa u večernjim satima.