Vukovar – grad heroj
FOTO: Zvonko Vugrinović
Vukovar – grad heroj

VUKOVAR – GRAD HEROJ

Vukovar

1 dan busom

 

Polazak ispred vaše škole u jutarnjim satima. Ugodna vožnja autobusom do VUKOVARA – grada heroja.

Po dolasku u Vukovar posjet BOLNICI – MJESTU SJEĆANJA 1991. Iako je zgrada nakon Domovinskog rata u potpuno adaptirana i danas ponovno služi svojoj namjeni Opće bolnice, u dijelovima koji su se koristili za vrijeme opsade Vukovara izvedeno je Mjesto sjećanja. Stalni postav i dirljiva priča mjesta gdje je život započinjao i završavao u svega nekoliko metara prisjetit će na sve znane i neznane heroje koji su bili sudionici Domovinskog rata. Mnogi od njih danas više nisu među nama. Pogledajte – da se ne zaboravi!

Razgled grada uz stručno vodstvo: NOVI VODOTORANJ – vukovarski simbol otpora i ustanka, SPOMEN KRIŽ na ušću rijeke Vuke u Dunav s uklesanim stihovima “Navik on živi, ki zgine pošteno” posvećen svim poginulim braniteljima Domovinskog rata, BAROKNA GRADSKA JEZGADVORAC OBITELJI ELZ

Odlazak do MEMORIJALNOG GROBLJA I SPOMEN DOMA OVČARA, lokaliteta nedaleko Vukovara, mjesta stradavanja mnogih civila i ranjenika tijekom agresije i okupacije Vukovara u Domovinskom ratu. Hangar u kojem su se odvijali zločini, u znak sjećanja na žrtve, pretvoren je u suvremeni memorijalni centar koji se prostire na oko 300 četvornih metara.

Ručak u restoranu.

Posjet MUZEJU VUČEDOLSKE KULTURE – Arheološki lokalitet Vučedol – jedan je od najznačajnijih arheloških lokaliteta u Europi i eponimni lokalitet jedne kulturne pojave koja je u vrijeme eneolitika, trećem tisućljeću prije Krista, zauzimala prostor današnjih dvanaest europskih zemalja. Svaka prostorija tematski je odrađena i to kroz 19 prostorija.

Slijedi posjeta MEMORIJALNOM CENTRU DOMOVINSKOG RATA, koji je smješten na prostoru Vojarne “204. brigade Hrvatske vojske Vukovar”. Razgled zanimljive izložbe “Sjećanje na Domovinski rat – bitka za Vukovar”. Upoznavanje s raznim vrstama vojnih vozila, oružja, zemunica, tehnikama ratovanja…

U kasnijim poslijepodnevnim satima napuštanje grada heroja i nastavak putovanja prema mjestu polaska. Povratak se predviđa u kasnim večernjim satima.